Una tecnologia connecta el cervell amb l'ordinador en discapacitats severes

El projecte Backhome pot portar un control domòtic de la llar o navegar per internet sense fer cap moviment

11.04.2016 | 07:03

El centre tecnològic Eurecat ha coordinat el projecte europeu BackHome, que ha permès connectar el cervell de persones amb discapacitat severa amb un ordinador per portar un control domòtic de la llar o navegar per internet sense fer cap moviment i millorar la seva autonomia física i social. BackHome és un projecte europeu del VII programa marc que ha aconseguit millorar la tecnologia que permet que una persona amb discapacitat severa pugui navegar per internet, utilitzar el correu electrònic i les xarxes socials i manejar els elements d'una llar, com els llums, la televisió i els electrodomèstics.
«Hem aconseguit una tecnologia que permet comunicar-se amb un ordinador sense absolutament cap moviment i que es pot oferir per primera vegada com una eina assistencial alternativa a d'altres que hi ha disponibles», va explicar ahir el director de la Unitat Tecnològica d'eHealth d'Eurecat, Felip Miralles. «S'ha fet una prova pilot a casa de persones discapacitades i tant ells com els cuidadors i els terapeutes han valorat molt la tecnologia de BackHome», que descodifica el senyal elèctric del cervell «mitjançant elèctrodes superficials, no invasius, que capturen el senyal elèctric i permeten que una persona doni ordres a l'ordinador», va detallar l'investigador.
Segons Miralles, la Comissió Europea ha reconegut els resultats científics i tecnològics i la investigació realitzada per desenvolupar una interfície d'usuari multimodal que incorpora diferents senyals i sensors i tècniques d'intel·ligència artificial i de rehabilitació clínica i de computació en el núvol, entre d'altres tecnologies. «Fins ara, aquesta tecnologia era una cosa de laboratori i ara, per primera vegada, s'ha demostrat que ja és d'utilitat a casa de l'usuari final», va assegurar Miralles.
Es tracta d'un sistema flexible que, a més d'introduir un navegador, correu electrònic, xarxes socials i control domòtic, també pot afegir una aplicació de dibuix, una aplicació de composició musical, un reproductor multimèdia i tot un ventall d'aplicacions adaptades per a l'ús a través d'aquesta tecnologia assistencial. BackHome es pot utilitzar també per a la rehabilitació cognitiva, amb la finalitat de que persones que pateixen una discapacitat fruit d'un accident puguin disposar d'aplicacions per ser més autònomes i seguir fent rehabilitació a casa, amb exercicis pautats en remot des de l'hospital.
Com a resultat de la investigació, els investigadors han desenvolupat les plataformes de telemonitoritzacions eKauri i eKenku, que ja permeten oferir serveis de telemedicina i teleassistència per millorar la qualitat de vida en l'atenció a malalts crònics complexos. En concret, eKauri està orientat a millorar la qualitat de vida, seguretat i autonomia de les persones dependents a través d'un conjunt de sensors repartits per la casa que prevenen situacions de risc i ofereixen una teleassistència proactiva.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema