Aproximadament cada dos anys, Amélie Nothomb viatja a Barcelona per presentar les seves novel·les, en el cas d'ahir, Pétronille, una història d'inspiració autobiogràfica sobre l'amistat etílica entre dues dones escriptores, perquè «beure xampany sola és insuportable, s'ha de fer acompanyada».

Efervescent, de negre rigorós com és habitual en ella, l'autora belga no amaga que Pétronille existeix i es basa en l'escriptora francesa Stéphanie Hochet, algú molt particular, «una persona impossible», que discuteix amb tothom, inclosos els seus amics, i amb la qual es troba en una «situació de submissió».

«Sento vergonya per aquesta submissió -va confessar l'autora- però no canviarà i, encara que ella cada vegada m'exigeix més, com quan em va dir fa unes setmanes que havia estat el seu aniversari i no l'havia convidada a caviar, no hi ha final possible. Existeix una fascinació mútua».

El lector que s'enfronti a l'últim títol de l'aristocràtica novel·lista descobrirà la relació que existeix entre una escriptora d'èxit anomenada Amélie Nothomb i una altra de més jove, Pétronille Fanto, d'origen proletari i no tan coneguda, i com es converteixen en «companyes de borratxeres».

Així es va explicar Nothomb a Barcelona en l'acte de presentació del llibre a la premsa, hores abans de desplaçar-se a la Biblioteca Carles Rahola de Girona, on va protagonitzar un dels actes inaugurals del Festival MOT de literatura de Girona i Olot, que gira entorn el tema «Escriure vides. Vides escrites».

Nothomb va mantenir un diàleg amb la comissària del festival, Mita Casacuberta. En la jornada inaugural, que va reunir un centenar de persones, també van tenir protagonisme els escriptors Jordi Puntí i Albert Forns, que actualment estan preparant les seves properes obres. Puntí treballa sobre material biogràfic de Xavier Cugat.

Girona és la seu del festival durant aquest primer cap de setmana, en què entre divendres i dissabte una vintena d'autors més conversaran entre ells, com ara Sebastià Roig, Juste de Nin o Toni Benages. Fins al 16 d'abril, el festival té previst acollir grans figures de les lletres com John Banville, Núria Barrios o Javier Cercas i Maria Barbal, dos autors que curiosament han escrit obres sobre Enric Marco. El certamen literari es traslladarà el 14 d'abril a la sala La Carbonera d'Olot. En total, s'ha programat l'assistència d'autors com Luis Landero, Vicenç Villatoro, Antonio Garriga Vela, Juan José Millás, Monika Zgustová, David Foenkinos i altres.