Els gironins poden tornar a trepitjar els luxosos mosaics romans pels qual van caminar els ciutadans del segle III que habitaven la vil·la de Can Pau Birol, avui col·legi de Bell-lloc del Pla de Girona. Fa 140 anys es van recuperar en aquest indret tres grans mosaics en la que es considera la descoberta arqueològica històrica més important de la ciutat.

L'exposició 3 Mosaics, 3 Museus. 140 anys dels mosaics romans de Bell-lloc (Girona), inaugurada ahir a Sant Pere de Galligans, seu gironina del Museu d'Arqueologia, per commemorar els 140 anys de la descoberta, presenta el mosaic de Teseu i Ariadna acabat de restaurar i, a més a més, permet trepitjar recreacions de mida natural elaborades en vinil dels altres dos mosaics, que s'han disposat expressament a terra perquè el visitant experimenti la mateixa sensació que els romans sobre un paviment luxós.

Els mosaics són d'una gran qualitat i una riquesa enorme, i es coneixen com el mosaic de Bel·lerofontes (l'original exhibit des de la dècada de 1940 a la seu barcelonina a Montjuïc del Museu d'Arqueologia), el mosaic de Teseu i Ariadna (exhibit a Sant Pere de Galligants) i el mosaic del Circ (exhibit al Museu d'Història de Girona).

L'exposició vol mostrar, segons ha explicat Ramon Buxó, responsable de la seu gironina de l'Arqueològic, «quin significat tenen els mosaics en una vil·la romana, què hi feien i perquè».

L'exposició està coorganitzada per la seu de Girona i la de Barcelona del Museu d'Arqueologia de Catalunya, pel Museu d'Història de Girona i comissariada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya-Girona i el Laboratori d'Arqueologia i Prehistòria de la Universitat de Girona. A l'acte inaugural hi van participar el director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Àlex Susanna; el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda, i el regidor de Cultura, Carles Ribas.

La mostra explica la troballa i la història de l'extracció dels mosaics fins al moment actual, i parla de les diferents interpretacions i propostes de la seva ubicació dins la vil·la romana, i el simbolisme de les diferents escenes. Per ajudar a la contextualització, es mostra com era el territori al voltant de Gerunda, amb les vil·les d'època baix imperial.