El Ministeri de Defensa, la Generalitat i l'Ajuntament de Figueres col·laboraran per impulsar estudis científics sobre el Castell de Sant Ferran de Figueres, una fortalesa militar amb baluards del segle XVIII que està entre les més grans d'Europa.

El Departament de Cultura i el Consorci del Castell de Sant Ferran -integrat pel Govern, la Generalitat i l'Ajuntament de Figueres- van presentar ahir un acord de col·laboració per dinamitzar la investigació i divulgació científica de la fortalesa, propietat del Ministeri de Defensa.

Algunes de les accions previstes en el marc del conveni són l'assessorament en la identificació i classificació de materials arqueològics, la conservació del material arqueològic o la determinació de zones on calgui intervenir.

L'acord presentat regula la col·laboració de les dues institucions en la realització de treballs de recerca històrica i arqueològica, de conservació i restauració, i de transferència del coneixement potenciant el Castell com a espai per a la realització d'esdeveniments científics i de divulgació. En concret, estan previstes a l'acord accions com assessorament en tasques d'identificació i classificació de materials arqueològics, especialment ceràmica i vidre; realització de tasques de conservació de material arqueològic en el dipòsit temporal que existeix actualment; definició de les accions imprescindibles per tal que el Consorci pugui sol·licitar l'establiment d'un dipòsit definitiu d'emmagatzematge del material arqueològic que ha sortit de les intervencions realitzades en el monument; determinació de les zones que, pel seu interès, puguin ser objecte d'intervencions arqueològiques, especialment en el glacis de la fortalesa.

Segons els representants del Museu d'Arqueologia de Catalunya, els diversos acords que estableix amb altres institucions permeten un millor posicionament del museu nacional, que complementa temàtiques que no tracta específicament, i també del centre amb què col·labora, que pot disposar del suport d'un equipament d'abast nacional.

El més gran d'Europa

Situat sobre un turó, el Castell de Sant Ferran de Figueres és la fortalesa amb baluards del segle XVIII més gran d'Europa i va arribar a tenir capacitat per albergar a 6.000 homes.

Des de 1997 s'organitzen visites guiades al monument, en el que es poden conèixer les sofisticades tècniques de construcció i d'enginyeria militar de la seva època. Un dels aspectes més rellevants de la fortalesa militar, que ocupa una superfície de 32.000 metres quadrats defensats per sis baluards.