Xavier Dalfó, fundador de la revista Canigó ha mort. Nascut a Figueres l'any 1933, va abandonar el negoci familiar per dedicar-se al periodisme i l'edició. En els darrers anys havia rebut diversos reconeixements per la seva trajectòria, entre ells la Fulla de Figuera de Plata de l'Ajuntament de Figueres, o la Mosca del Col·legi de Periodistes de Girona.

Amb 21 anys, va fundar la revista «Canigó». La va dirigir des de 1954 fins al 1971. Inicialment va tenir la seva seu a Figueres i tenia periodicitat mensual. A principis dels anys 70, la revista va fer el salt a Barcelona on es va convertir en setmanari. Sota la direcció d'Isabel-Clara Simó, dona de Dalfó, la revista va convertir-se en una publicació de referència del catalanisme d'esquerres.

La publicació fa representar una opció informativa progressista i radical en temes polítics i culturals. La revista va ser multada diverses vegades durant el franquisme i va arribar a ser la publicació catalana més receptiva dels corrents independentistes. Va deixar de publicar-se l'any 1983 per raons econòmiques. A les seves pàgines hi van col·laborar, entre molts altres, Maria Àngels Anglada, Paco Candel, Josep Pla, Carles Fages de Climent o Salvador Dalí.

La mort de Dalfó ha tingut un ressó immediat a les xarxes socials, on diferents persones han recordat la seva figura, entre ells el conseller de Cultura i exalcalde de Figueres Santi Vila