La Fundació Josep Pla commemora a partir d'aquest mes d'abril el 50è aniversari de la publicació del dietari El quadern gris, amb tot un seguit d'activitats que ajudaran a conèixer a fons el llibre i que s'allargaran fins a finals d'any.

El programa d'activitats arrenca amb els clubs de lectura que, prèvia concertació, ofereix el Servei de Biblioteques de la Generalitat i Espais Escrits, Xarxa del Patrimoni Literari Català, sota el nom de Clubs de lectura. El quadern gris, que ofereixen la possibilitat de demanar una sessió dedicada a un autor clàssic, com ara Josep Pla.

Una altra de les activitats que s'ofereix a la Fundació són els Tallers educatius, per a nens d'entre 5 i 15 anys, que posen en valor l'escriptura del jo a través de la creació d'un blog a Internet o d'una llibreta personalitzada. Finalment, també hi ha la possibilitat de gaudir d'una visita a l'exposició permanent sobre Pla per descobrir el procés d'elaboració de l'obra més important de l'escriptor.

A més a més, el diumenge 1 de maig, a les 12.30 del migdia, tindrà lloc a Palafrugell una conversa pública, dins el marc Flors i Violes 2016, entre Peter Bush, traductor de Josep Pla a l'anglès, i Àlex Susanna, escriptor, que parlarà sobre la feina de traduir El quadern gris.

Els actes commemoratius també se celebraran a Vic, on s'organitza l'exposició de fotografia literària titulada Notes sobre París. Joan Pujol-Creus - Josep Pla, que es podrà veure al Casino de Vic, a partir del proper divendres 15 d'abril i que durarà fins a l'1 de maig.

També a Palafrugell, ciutat natal de l'escriptor, el divendres 15 d'abril a les 19 h al Teatre Municipal de Palafrugell, hi haurà el lliurament dels premis del 41è Concurs Literari Josep Pla i Francesc Alsius, que comptarà amb la participació del periodista Carles Capdevila. Per completar les activitats, el divendres 22 s'oferirà una activitat infantil a les 17.30, i el dissabte 23, coincidint amb Sant Jordi, hi haurà una visita guiada a la Fundació i una lectura continuada de les obres de Pla. L'endemà es farà una ruta que relacionarà Pla i el municipi de Tamariu.