Gregorio Luri explica en el seu últim llibre, titulat El cielo prometido, la història del català Ramon Mercader, l'assassí de Trotski, un dels líders de la Revolució d'Octubre de 1917.

L'obra, que és fruit de vint anys d'investigació i més de cinc anys d'escriptura, aprofundeix sobre la figura de la mare de Mercader, Caritat del Río, i la relació que mantenia amb els seus fills.

El cielo prometido explica comTrotski va haver d'exiliar-se a Mèxic per les seves greus discrepàncies amb Stalin, i com Mercader va anar a buscar-lo a Coyoacán i li va clavar un piolet al cap, una ferida que li va causar la mort hores després. Ara bé: "Trotski era per a ells com Hitler, ja que cap socialista pensava que allò era un crim sinó un acte de justícia" assegura Luri, i afegeix que és una mort que haurien signat molts comunistes.

El llibre també parla de "la passionària catalana" o "la Mercader", la mare de Ramon Mercader, Caritat del Río, la qual era una agent comunista aristocràtica, elitista i amb molta energia i profunda admiradora de Stalin. Del Río era respectada i molt valorada per la Internacional i tenia una relació molt estreta amb Beria -mà dreta del líder comunista-, i artífex d'operacions de tota mena.

Els Mercader, diu Luri, han viscut sempre marcats per l'instrument amb el qual Ramon Mercader va assassinar Trotski: "Si haguessin usat una pistola... però el piolet és tan contundent, té un extra de crueltat, d'acarnissament".

"Tota la família Mercader està estigmatitzada per aquest fet", assegura l'autor, tot i que també comenta "que no es van penedir mai de l'assassinat comès".