La iniciativa Graphene Flagship, una investigació que agrupa 150 científics d'una vintena de països europeus, està investigant tecnologies biomèdiques usant el grafè per fer implants mèdics al cervell, els ulls o qualsevol part del cos humà. Segons va explicar ahir el professor de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) Jose Antonio Garrido en roda de premsa, aquesta nova via d'investigació està centrada en l'ús de materials 2D (tan fins que no se'ls pot considerar 3D) com el grafè per generar implants més funcionals i versàtils que es podran aplicar en els camps de la neurologia, l'oftalmologia o el de la cirurgia cerebral.

L'avantatge d'usar grafè és que és un material molt flexible, pot abraçar més àrea, és més sensibles a la recepció d'informació i a més és més estable que, per exemple, el silici, va informar Garrido. La presentació, celebrada a la Casa Convalescència de la UAB, també ha estat dirigida pel professor de la Universitat de Manchester Kostas Kostarelos, que lidera l'estudi al costat de Garrido. També va intervenir, per part del Centre Nacional de Microelectrònica, Rosa Villa, que va afirmar que el grafè permetria tenir implants més duradors.

"La idea és generar implants amb materials innovadors", va declarar Garrido, que també va explicar que la investigació estarà desplegada en tres àrees. La primera està centrada en l'enginyeria de materials: per produir materials basats en el grafè. La segona, en la tecnologia i enginyeria dels implants: els materials desenvolupats s'usaran per crear implants retinals, corticals i cerebrals. I la tercera, centrada en l'àrea de funcionalitat i eficàcia terapèutica: que busca que els implants permetin una interacció amb el sistema nerviós per modular i registrar diferents activitats, i que a més tingui funcionalitat terapèutica gràcies a l'estimulació elèctrica i fins i tot a l'estimulació biològica.