El mestre compositor i intèrpret d'havaneres palafrugellenc Josep Bastons Fàbrega, la catedràtica de filologia de la Universitat de Girona Mariàngela Vilallonga, el Festival de Peralada, que enguany celebra tres dècades i l'Institut Ramon Muntaner de Figueres són els representants gironins que rebran, el pròxim 26 d'abril, la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya. El Govern va acordar ahir concedir la distinció a 27 personalitats i 13 entitats que «s'han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat» o, més generalment, «en el pla cívic i cultural», segons va assenyalar en un comunicat.

Entre els guardonats també destaquen l'actor Carles Canut, el doctor Bonaventura Clotet, l'empresària Sol Daurella, esposa del vicepresident del FC Barcelona Carles Vilarrubí -esquitxat pels papers de Panamà i que va rebre el mateix guardó l'any passat-, la religiosa Maria Victòria Molins, la cuinera Ada Parellada, l'escultor Emili Armengol, el jurista Enric Argullol, l'alpinista "scar Cadiach, l'activista cívic i cultural Ignasi-Aureli Argemí, el jurista Enric Argullol, l'escriptora Josefa Contijoch, l'Acadèmia Tastavins del Penedès, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL), la Fundació La Marató de TV3 o la Pere Tarrés, entre d'altres.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que es pot rebre per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.