Oques Grasses, Quimi Portet i Joan Colomo són alguns dels grups que acompanyaran Andrés Calamaro i Ramon Mirabet en el Festival Ítaca, Cultura i Acció, que tindrà lloc a l'Empordà del 26 de maig al 3 de juliol. El festival, que es va presentar ahir, vol reivindicar que la cultura no és un luxe i, d'aquesta manera, acostar la música, i també la cultura, a la gent a través de concerts de preus assequibles a les places dels pobles. També, i com a novetat d'aquest any, amb un concert gratuït a la platja de l'Estartit durant la revetlla de Sant Joan, que anirà a càrrec d'Oques Grasses.

A més de l'actuació ja anunciada anteriorment d'Andrés Calamaro, que presentarà a Calella de Palafrugell el seu últim treball, titulat Romaphonic Sessions el dia 3 de juliol; i Ramon Mirabet, que acuarà el 17 de juny a Torroella, el Festival comptarà amb la presència de Quimi Portet l'11 de juny a Pals i Joan Colomo el 29 de maig al Castell del Montgrí, entre molts altres.

L'Ítaca, que aquest any celebra la quarta edició, conserva l'esperit crític que el caracteritza, i així es demostra amb els grups que hi seran presents, i la voluntat de canviar la societat a partir de la cultura. N'és un exemple la fórmula que s'aplica de vendre pomes en comptes d'entrades, per tal d'evitar així l'impost del 21% d'IVA dels productes culturals i, d'aquesta manera, protestar en contra de l'«immobilisme» dels governs català i espanyol sobre l'impost. Des del festival doncs, volen «equiparar» la cultura amb les pomes, ja que «si les pomes no són un luxe sinó que són un producte de primera necessitat, la cultura també ho és».

A l'edició d'enguany es manté el caràcter solidari, en aquest cas, el festival es bolca amb la cirsi dels refugiats i la corresponent onada migratòria que viu Europa. La col·laboració amb els damnificats es farà a partir de la compra d'entrades per Internet, de cadascuna de les quals es destinarà mig euro a ajudar els refugiats, concretament els conflictes a l'illa de Lesbos. Per aquest motiu, perquè des del festival es vol col·laborar amb els refugiats, la presentació d'ahir va comptar amb una petita actuació d'Oques Grasses en un vaixell, al mar, just a tocar de les illes Medes, per simbolitzar encara més la funció caritativa i altruista que intenta desenvolupar l'Ítaca.

Oques Grasses

Un dels puntals del programa del festival, Oques Grasses, una banda que compon lletres amb una forta crítica social, i que presentaran en el marc del Festival el seu darrer disc, titulat You Poni, van assegurar que l'Ítaca és un Festival que els atrau molt, ja que «defuig dels afers mediàtics i de l'avarícia d'una societat que busca només guanyar diners». Els osonencs creuen que en un futur viurem en una societat «que pensarà en el bé comú per sobre del bé individual, i per aconseguir-ho, fan falta més festivals com aquest, amb un vessant col·laboratiu i social molt potent».

El nou CD d'Oques Grasses comptarà amb les originalitats sempre sorprenents del grup, com per exemple un reggaeton en català o temes que deixen notar influències d'Amy Winehouse. De cara al concert previst per la revetlla de Sant Joan, però, la banda també tocarà alguns dels seus èxits més coneguts, com ara la cançó Coet: «sempre els portarem dins nostre, ja que són històries que hem viscut».

El cartell també inclou l'actuació de grups com Quico Pi de la Serra, La Locomotora Negra, El Petit de Cal Eril, Teràpia de Shock, Acció o Tingladu. A més, a part dels concerts programats es celebrarà la popular Pujada al Castell del Montgrí el 29 de maig, que culminarà, un cop a dalt del castell, amb les actuacions de Joan Colomo i El Petit de Cal Eril i un tast de vins. Durant el Festival també s'escenificaran petites propostes teatrals com ara Cosas que se Olvidan fácilmente de Xavier Bobés (del 26 al 29 de maig) o M'he estimat molt la vida (10 de juny), un espectacle de poesies recitades per Sílvia Bel i musicades per Tomàs de los Santos.