Llàtzer Garcia i la companyia Arcàdia porten a Barcelona del 14 d'abril a l'1 de maig Sota la ciutat, una crònica «de somiadors derrotats» ambientada precisament a la capital catalana.

L'espectacle, estrenat a la darrera edició del Festival Temporada Alta, presenta dos personatges obstinats a donar un sentit extraordinari a les seves vides, relacionades amb la creació artística, per fugir de la mediocritat.

Barcelona esdevé espai i protagonista al seu torn, presentada com una ciutat «amable, amb classe, però també exigent i intolerant» amb els seus habitants.

És aquí on aterren Dàlia i David, mirant de complir els seus somnis, però sense saber que en aquest lloc «cal ser fort per poder triomfar».

L'espectacle està interpretat per Marta Aran, Oriol Casals, Muguet Franc, Laura López i Albert Pérez, i és una coproducció entre Sala La Planeta (Mithistòrima Produccions S.L.) i Temporada Alta.

L'autor del text i director teatral de Sota la ciutat, el gironí Llàtzer Garcia, va explicar ahir en roda de premsa que el text enllaça amb el seu darrer muntatge, La pols, que culminava amb un diàleg entre dos personatges que es comminaven a «avançar» a la vida.

D'aquesta idea de la necessitat de determinada gent de «trobar un sentit extraordinari a la seva vida, quelcom que transcendeixi», va néixer la història dels seus nous personatges, Dàlia i David.

Escriptor i actriu respectivament, la parella s'adona un dia que està vivint una vida «mediocre», i decideix mudar-se a la «gran ciutat», Barcelona.

Allà intentaran construir quelcom que els transcendeixi, i es posaran en relació amb un tercer personatge, un director de teatre de prestigi que en l'actualitat és víctima de l'oblit del públic i la professió.

Un altre element d'inspiració de l'obra és, segons el director, la novel·la de Richard Yates Revolutionary Road, i l'ambient asfixiant d'una parella infeliç que veu com la seva opció de vida és insatisfactòria i frustrant i desemboca en crisi conjugal.

A diferència de la novel·la, en què el matrimoni no acaba viatjant al París dels seus somnis, a Sota la ciutat Garcia opta perquè la parella sí que arribi a la ciutat desitjada.

Més enllà del retrat d'aquestes dues individualitats, l'obra aborda també el context social actual en què es desenvolupen els personatges. Una societat, va apuntar l'actor Albert Pérez en què «hem d'estar a dalt de tot i ser fantàstics».

En el fons, però, es tracta de saber «on et col·loques tu a la vida, i si t'exigeixes més del què et toca», reflexiona Pérez. L'anterior obra de Garcia, La Pols, va rebre el premi de la Crítica 2014 al millor text.