La tercerc edició del MOT ha batut rècords de públic amb una mitjana d'ocupació del 90% a la biblioteca Carles Rahola de Girona i la Carbonera d'Olot. L'edició d'enguany tenia com a fil conductor la temàtica d'escriure vides i vides escrites i ha comptat amb la participació d'una trentena d'autors nacionals i internacionals, entre els quals hi havia Luis Landero, Vicenç Villatoro, Antonio Garriga Vela, Juan José Millás, Monika Zgustová, entre d'altres. Els organitzadors confirmen la consolidació del festival, que s'ha celebrat del 7 al 16 d'abril, on s'ha aconseguit crear un "ambient distès i de proximitat" entre autors i públic.

El festival MOT va abaixar la persiana dissabte a la nit amb un balanç molt positiu, segons l'organització que els encoratja a preparar una nova edició per "impulsar Olot i Girona com a parada imprescindible dels autors nacionals i internacionals". Les directores del festival, Glòria Granell a Girona i Carme Simon a Olot, destaquen les "converses d'alta qualitat" i que "els autors han estat a gust i s'ha generat converses" entre el públic, que també ha vingut d'altres punts del territori, no només de Girona i Olot.

Per la seva banda, la comissària, Mita Casacuberta, ha subratllat la qualitat, la quantitat i també la participació i complicitat del públic d'un festival que "prepara i complementa" durant el mes d'abril la festa del llibre que és Sant Jordi.

Pel MOT 2016 han passat escriptors com Amélie Nothomb, Jordi Puntí, Javier Cercas, Mia Couto, John Banville, Juan Tallón, Carlos Fonseca, David Foenkinos, Albert Forns, Vicenç Villatoro, Luis Landero, Lluís Juste de Nin o Gonçalo M. Tavares, entre d'´altres, que han explorat la construcció o reconstrucció de vides a través de l'escriptura. Un tema molt viu i potencialment sensible, sobretot quan es tracta de vides de persones encara vives, com es va poder constatar durant la conversa entre Javier Cercas i Maria Barbal al voltant de les vides dels impostors. L'acte es va aturar amb la irrupció de l'inspirador de dues de les novel·les dels autors, Enric Marco, que va voler expressar el seu desacord amb el llibre de Cercas.

A més de les converses entre autors, al MOT també es van sumar activitats complementàries per acostar la literatura des de mirades diverses, que també han tingut una bona acollida. Destaquen la lectura dramatitzada Vaig ser jo, històries escrites d'un nen del barri de Sant Narcís, que es va poder veure al Museu d´Història de Girona, o el cicle de conferències 'Ells també van ser-hi. Eugeni d´Ors, Prudenci Bertrana i Modest Urgell al menjador de la Casa Masó', de la Fundació Rafael Masó. Entre les activitats complementàries hi ha diverses exposicions que encara es poden visitar, per exempleVariacions Camps (Arxiu Comarcal de la Garrotxa, fins al 31 de maig) o Vides miNÚScules (viaducte del tren de Girona, fins al 30 de setembre).

Organitzat per l'Ajuntament de Girona i l'Ajuntament d´Olot, el MOT s´ha celebrat del 7 al 16 d´abril a les dues ciutats. Hi han col·laborat la Institució de les Lletres Catalanes, laDiputació de Girona i la Fundació Banc Sabadell.