27 personalitats premiades

Josep Bastons Fàbrega. Compositor i intèrpret del món de l´havanera nascut a Palafrugell el 27 de juny de 1927. Per la seva contribució al gènere com a autor d´un bon nombre de peces, entre les quals Mariner de terra endins, Tamariu o Lola, la tavernera. Fundador i membre durant molts anys del grup Peix Fregit, ha estat un dels puntals de la Cantada d´Havaneres de Calella de Palafrugell. La qualitat de la seva obra i el seu cànon interpretatiu han contribuït a renovar el patrimoni musical de l´havanera sense trair la tradició.

Mariàngela Vilallonga Vives. Filòloga nascuda a Girona el 1952. Per una recerca centrada en la literatura humanística llatina de la Corona d´Aragó, dins la qual destaquen La literatura llatina a Catalunya al segle XV (1993) i les seves aportacions sobre el cardenal i bisbe de Girona Joan Margarit i l´humanista Jeroni Pau. Catedràtica de Filologia Llatina a la Universitat de Girona, dirigeix la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent i és experta en l´obra de Mercè Rodoreda, a més de vicepresidenta de la Secció Filològica de l´Institut d´Estudis Catalans.

Ignasi-Aureli Argemí i Roca. Activista cívic i cultural. Per la seva trajectòria al servei de Catalunya i de la llibertat dels pobles. Fundador del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), n´és president emèrit.

Enric Argullol i Murgadas. Jurista. Per la seva trajectòria en l´àmbit del dret i especialment per la tasca com a primer rector de la Universitat Pompeu Fabra, de la qual és catedràtic de Dret Administratiu. Expert en organització administrativa, comunitats autònomes, urbanisme i dret d´aigües, és membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya.

Emili Armengol i Abril. Escultor. En reconeixement a la qualitat d´una obra que ha obtingut projecció internacional. Hi predominen les formes arrodonides de caràcter orgànic, i combina materials diversos. Se´l considera un dels escultors catalans amb més domini dels mitjans expressius.

Joan Salvador Beltran i Cavaller. Professor i estudiós del català. Per la seva aportació a la riquesa dialectal de la llengua i a la consciència d´unitat lingüística. És autor de diversos estudis sobre el català que es parla a les Terres de l´Ebre i a les anomenades terres de cruïlla, conjunt de les anteriors i de les comarques valencianes pròximes.

Mercè Boada i Rovira. Neuròloga. Pel fet de contribuir a la sensibilització i la recerca en el camp de les demències, singularment de la malaltia d´Alzheimer, de la qual és un dels referents a Catalunya, amb projecció internacional. Dins la seva trajectòria, destaca la creació, el 1995, de la Fundació ACE - Institut Català de Neurociències Aplicades, de la qual és directora mèdica. Vinculada a l´Hospital Universitari Vall d´Hebron i al seu Institut de Recerca, ha presidit la Societat Catalana de Neurologia.

Òscar Cadiach i Puig. Alpinista i guia d´alta muntanya. Per ser el primer català que va assolir el cim de l´Everest, juntament amb Antoni Sors i Carles Vallès (1985), i el primer occidental que ho féu pel vessant nord i sense oxigen. Ha coronat 13 de les 14 muntanyes més altes de la Terra.

Carles Canut i Bartra. Actor. En reconeixement a una trajectòria d´èxit en el món de l´espectacle, que s´ha prodigat en el teatre, el cinema, el doblatge i també a la televisió, en sèries que han contribuït a fer-lo molt popular.

Bonaventura Clotet i Sala. Metge, expert en malalties infeccioses. Pel fet de ser un dels investigadors internacionals més reconeguts del VIH, l´agent causal de la malaltia de la sida. En la seva tasca al capdavant de l´Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i de la Fundació Lluita contra la Sida, ha consolidat un equip de més de cent persones.

Carles Colomer Casellas. Economista i empresari. Per la contribució a la projecció de l´economia catalana. Ha presidit i assessorat diverses empreses d´arreu del món.

Josefa Contijoch Pratdesaba. Escriptora. Per la qualitat d´una obra literària que s´expressa en diversos gèneres i que germina en una família d´impressors i llibreters de Manlleu. En poesia, destaquen Ales intactes (1996), Les lentes il·lusions (2001) i Congesta (2007), i en narrativa, La dona liquada (1990) i Sense alè (2012).

Sol Daurella i Comadrán. Empresària. Per contribuir a la internacionalització de l´economia catalana. Vinculada familiarment a la marca Coca-Cola, és presidenta de Cobega, SA, i de Coca-Cola Iberian Partners, SA.

Josep Enric Llebot Rabagliati. Físic. Per la seva tasca com a promotor dels estudis de ciències ambientals a Catalunya i a Espanya. Ha treballat principalment en sectors relacionats amb la termodinàmica, la física ambiental i el canvi climàtic, i ha coordinat dos estudis sobre aquest tema en l´àmbit català.

Jordi Llovet Pomar. Filòsof, crític literari i musical, assagista i traductor. Pel conjunt de la seva aportació a la cultura i el pensament. Entre altres dedicacions, ha estat catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona i coordinador de la Càtedra Barcelona-Nova York.

Guillem López i Casasnovas. Economista d´origen menorquí. Per la seva contribució a la ciència econòmica, amb línies de recerca com ara l´eficiència del sector públic i la seva revisió en l´àmbit sanitari. També és conseller del Banc d´Espanya.

Maria Victòria Molins Gomila. Religiosa de la Companyia de Santa Teresa de Jesús i voluntària social. Pel seu compromís amb les persones més desfavorides, singularment des del barri del Raval de Barcelona. Implicada en l´evolució de l´Església, el seu llibre Alexia. Experiencia de amor y dolor vivida por una adolescente (1986) va inspirar al director Javier Fesser el film Camino.

Josep Navarro Vives. Pintor. Per la significació d´una obra que ha transitat de l´informalisme matèric a l´abstracció geomètrica, i del llenguatge figuratiu a la simplificació compositiva i cromàtica.

Ada Parellada i Garrell. Cuinera. Per la seva trajectòria en el món de la restauració. Des dels orígens familiars a la Fonda Europa de Granollers, la cuina, les aromes i els plats formen part del seu paisatge, el projecte més destacat del qual és el restaurant Semproniana.

Artur Quintana i Font. Filòleg i traductor. Pels seus mèrits lingüístics. Ha treballat des d´Alemanya com a bibliotecari a Espira (Palatinat) i com a professor de llengua i literatura catalanes a la Universitat de Heidelberg. I també per la dedicació preferencial a la llengua i la literatura de la Franja de Ponent.

Josep-Enric Rebés Solé. Advocat i jurista. En reconeixement a una trajectòria que ha contribuït d´una manera valuosa a consolidar les institucions catalanes. Membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, ha presidit aquest organisme.

Joandomènec Ros i Aragonès. Ecòleg. Per la seva aportació a l´ecologia marina, singularment en els organismes i comunitats bentònics, i també a la protecció del medi natural. Catedràtic d´Ecologia a la Universitat de Barcelona, és membre de diversos organismes consultors i comitès científics, tant catalans com internacionals.

Josep Santacreu i Bonjoch. Directiu empresarial. Per ser un dels impulsors a Catalunya de la responsabilitat social de l´empresa, sobretot des de la direcció d´organitzacions socials, sanitàries i econòmiques.

Josep Sendra i Navarro. Polític i directiu cultural i social. Per la seva trajectòria al servei de la llengua, la cultura i el país. Capdavanter de diverses entitats, va ser un dels impulsors del Congrés de Cultura Catalana a les comarques de Tarragona.

Carles Taché Mitjans. Galerista i editor d´art. Per la seva aportació a l´art contemporani, singularment com a fundador i director de la Galeria Carles Taché. I també per la qualitat de les edicions artístiques.

Kikuro Tani. Empresari. Per la seva contribució a la difusió internacional de la cultura catalana, especialment al Japó. Des del 1986 promou i organitza la Diada de Sant Jordi en aquest país asiàtic

Mateo Valero Cortés. Enginyer de telecomunicacions d´origen aragonès. Pel seu treball en l´àmbit de l´arquitectura de computadors, pel qual ha rebut prestigiosos premis internacionals, com l´Eckert-Mauchly 2007.

13 entitats premiades

Festival Internacional de Música Castell de Peralada. Festival de música, dansa i teatre que el 2016 arriba a la 30a edició i que constitueix cada estiu, des de l´entorn empordanès, un esdeveniment cultural i social. Organitzat per l´Associació Cultural Castell de Peralada, hi han actuat figures de relleu i ha rebut el suport de compositors catalans.

Institut Ramon Muntaner de Figueres. Creat l´any 1839 per iniciativa municipal, és el centre d´ensenyament secundari públic més antic de Catalunya. Des d´aleshores, ha desenvolupat la docència de forma ininterrompuda i ha esdevingut un agent cultural de primer ordre a la ciutat i el seu entorn. Per les seves aules hi han passat alumnes de la significació de Salvador Dalí, Carles Pi i Sunyer, Francesc Cambó, Josep Pla, Ignasi Barraquer, Jaume Miravitlles o Lluís Llach..

Fundació Vila Casas. Per promoure l´art contemporani català. Fundada fa trenta anys per l´empresari farmacèutic Antoni Vila Casas, configura, en cinc espais, una plataforma d´exhibició del fons permanent de la col·lecció i d'organització d´exposicions a Barcelona, Palafrugell i Torroella de Montgrí.

Acadèmia Tastavins del Penedès. Entitat fundada el 1965, que és l´acadèmia bàquica més antiga del sud d´Europa. Pel fet de difondre amb eficàcia la cultura del vi, promoure adequadament l´espai penedesenc i impulsar l´enoturisme a Catalunya.

Associació Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta. Per promoure la memòria i l´activitat d´una festa osonenca que, com a valuosa expressió de la música tradicional, es remunta al 1590.

Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). En reconeixement a la seva dedicació per millorar la qualitat de vida dels infants diagnosticats amb càncers i de les seves famílies. L´any 2011 va endegar la Casa dels Xuklis, on es dóna acollida a les famílies que han de desplaçar-se pels tractaments.

Consell Cultural de les Valls d´Àneu. Pel seu treball de recuperació, conservació, restitució i difusió del patrimoni cultural d´aquesta subcomarca del Pallars Sobirà, ben delimitada geogràficament i amb una personalitat històrica acusada.

Coordinadora d´Associacions per la Llengua Catalana (CAL). Pel treball, al llarg de vint anys, a favor del català, amb el suport a polítiques que incrementin el seu ús, n´afavoreixin la plena normalització i reclamin el reconeixement de la unitat de la llengua.

Fundació La Marató de TV3. Per la valuosa tasca solidària que fa d´impuls i coordinació de campanyes de sensibilització social i de difusió sobre la salut. Des del 1992, el programa genera, cada desembre, una gran mobilització ciutadana.

Fundació Pere Tarrés. Pel seu treball en el foment de l´educació en el temps lliure, el voluntariat, la millora de la intervenció social i l'enfortiment del teixit associatiu.

Lluïsos d´Horta. En el 150è aniversari d´una entitat vinculada a aquest barri barceloní. La seva trajectòria és un exponent de la significació del moviment ateneístic català, i també de la promoció continuada de la cultura a partir del moviment associatiu.

Revista de Catalunya. Publicació impulsada des del 1924 per Antoni Rovira i Virgili com a revista d´assaig, que ha acollit històricament les principals firmes catalanes.

Sala Cabanyes, Secció Teatral del Centre Catòlic de Mataró. En el centenari de la seva creació i de la primera representació d´Els Pastorets de Mataró, un espectacle popular molt arrelat a la memòria de la capital del Maresme.