L'Escola Municipal de Dansa de Celrà (EMDC) ha impulsat la creació d'una jove companyia formada per set noies, alumnes avançades i exalumnes del centre, d'entre 15 i 21 anys, veïnes de Celrà, Flaçà i Girona. Totes elles porten ballant des de ben petites o provenen del món de la gimnàstica rítmica. De moment ja tenen sis coreografies preparades i s'estrenaran actuant el proper 30 d'abril al SismOFFgraf i, posteriorment, el 18 de juny, a l'Ateneu de Celrà.

L'EMDC va néixer el 2001 i actualment hi treballen 12 professors i tenen més de 350 alumnes matriculats, 30 més que l'any passat. La Jove companyia de l'EMDC, el nom oficial d'aquest grup de ballarines, és la primera companyia d'aquestes característiques que neix a les comarques gironines. Es tracta d'un projecte a mig camí entre una iniciativa pedagògica i l'àmbit professional, i va sorgir com a resposta a les inquietuds i la passió per la dansa que tenen les alumnes, gran part de les quals volen dedicar-s'hi professionalment. Actualment estan buscant "padrins" que ajudin a potenciar el projecte.

Raquel Viñuales, Sira Aymerich, Júlia Miquel, Magalí Manis, Paula Ramis, Maria Ribot i Violeta Bornisser. Aquests són els noms de les set noies que composen la nova companyia de dansa de l'Escola Municipal de Dansa de Celrà. Part d'elles són amigues íntimes, de tota la vida, que viuen des de fa temps al poble. "Estem molt contentes, em sento molt afortunada de ser la imatge de l'EMDC. Estic agraïda que confiïn en mi, tot i que jo ja no sóc una alumne en tota regla sinó que estic gran part del temps a Barcelona", explica Júlia Viñuales, la ballarina més gran del grup i que durant tota la seva infantesa i joventut va estar estudiant a l'EMDC.

Cal tenir en compte que la gran majoria de les ballarines d'aquesta companyia estan a punt de finalitzar 4t d'ESO, és a dir que aviat hauran d'escollir quin batxillerat volen realitzar i cap a on volen encaminar la seva vida professional. "És tracta de saber portar-ho, tot depèn de com t'ho miris, a gran part de nosaltres ens agradaria dedicar-nos professionalment al món de la dansa però també tenim clar que els estudis són importants; són dos columnes que cal anar treballant", assenyalen.

Un projecte inèdit

La idea de crear una nova companyia jove de dansa va néixer l'any passat. La directora de l'Escola Municipal de Dansa de Celrà, Rosa Maria Casas, assegura que va sorgir de les mateixes alumnes que volien superar-se i anar un pas més enllà. Per això, van preguntar als alumnes de les classes més avançades qui estaria engrescat en formar part d'aquest nou grup.

Les set integrants actuals no s'ho van pensar dues vegades. Des de fa un any assagen cada dissabte, de tres a sis de la tarda, i actualment ja han aconseguit preparar unes sis coreografies; uns muntatges que la Neus Canalias i la Laura Dorna - coreògrafes i professores del centre- van crear com obres de final de curs de l'escola. Es tracta d'uns muntatges que ara han versionat i mesclat per crear un repertori més extens, d'uns 40 minuts.

La nova companyia és un projecte inèdit a les comarques gironines. Tal i com detalla la directora de l'EMDC no tenen constància que s'hagi portat a terme enlloc més. També tenen clar que la companyia s'anirà renovant amb el pas del temps i en el cas que la companyia cobrés alguna quantitat de diners per actuar, els fons recollits es destinarien a cobrir les despeses de gestió del grup que actualment costeja l'EMDC. En aquest sentit, Casas ha detallat que estan buscant possibles "padrins" que puguin donar suport a la iniciativa. Actualment, estan en converses amb la Diputació de Girona que s'ha mostrat interessada.

De moment, les ballarines ja tenen una agenda marcada que encetaran el 30 d'abril al SismOFFgraf.