L'índex de lectura a Catalunya ha passat del 62,3 % de l'any 2011 fins al 66,3 % del 2015, acostant-se a la mitjana de la Unió Europea, que és del 68 %, segons un estudi presentat avui a la conselleria de Cultura, elaborat per la companyia Conecta entre el maig i el desembre de l'any passat.

L'estudi, realitzat entre 1.200 persones a partir de deu anys de tot Catalunya, també conclou que el 26,4 % de lectors té el català com a llengua de lectura habitual, davant del 71 % que ho fa en castellà (el 2011 eren un 77,6 %).

En cinc anys, per tant, el català ha guanyat 5,2 punts percentuals com a llengua de lectura habitual entre els lectors.

Aquestes són algunes de les dades que s'han donat a conèixer avui en un acte presidit pel conseller de Cultura, Santi Vila, acompanyat pels presidents del Gremi d'Editors i del Gremi de Llibreters de Catalunya, Patrici Tixis i Antoni Daura, respectivament.

De l'informe es desprèn, també, que un 61 % dels catalans llegeix per oci una mitjana de 10,6 llibres per any i que el 22,4 % ho fa per feina o estudis.

En canvi, un 33,7 % de la població no ho fa mai o gairebé mai, un percentatge que ha disminuït els últims cinc anys, ja que el 2011 estava en el 37,7 %.

Respecte a la freqüència, un 52 % de la població llegeix almenys una vegada a la setmana, una xifra que baixa respecte al 2013 quan era del 55,3 %.

Per edats, destaca que els que més llegeixen són els que pertanyen a la franja de població d'entre 14 i 24 anys (89,6 %), ja sigui per oci o per feina i estudis, mentre que els que menys ho fan són els que tenen més de 65 anys (un 46,1 %).

No obstant això, el que crida l'atenció és que si entre els 14 i els 24 anys hi ha una població lectora de gairebé el 90 %, entre els 25 i els 34 descendeix fins al 67,8 %, cosa que s'atribueix, en part, a la disminució del temps d'oci per l'entrada al món laboral.

D'una altra banda, un 86,3 % dels nens llegeix en el seu temps lliure una mitjana de 10,4 llibres a l'any, davant un 13,7 % que no llegeix en el seu temps d'oci mai o gairebé mai.

Malgrat això, entre el 2011 i el 2015, l'índex de nens de 10 a 13 anys que llegeix llibres en el seu temps lliure s'ha incrementat 4,4 punts percentuals, del 81,9 % fins al citat 86,3 %.

Per sexes, es manté la tendència que són les dones les més lectores, un 69 %, davant un 59 % d'homes, mentre que hi ha una correlació entre el nivell d'estudis i l'hàbit lector, ja que un 85 % dels universitaris es declaren lectors, davant un 44 % dels que han fet estudis primaris.

Quant a la compra de llibres, l'estadística assenyala que un 47,9 % va comprar una mitjana de set llibres el 2015, front als 7,9 del 2011, amb la qual cosa "hi ha més gent que compra llibres, però compra menys exemplars".

Un altre punt a subratllar és el del llibre electrònic, amb un 24,3 % de catalans que llegeix en suport digital, una xifra que s'ha incrementat des del 2011, quan se situava en el 6,5 %.

En aquest punt, Patrici Tixis ha alertat que Espanya és "líder mundial a llegir sense pagar des d'internet", una qüestió que té "molt preocupats els editors" perquè suposa "tirar-nos trets als nostres propis peus, en no poder reinvertir recursos ni remunerar als que estan treballant en aquest àmbit".

En la seva al·locució, Santi Vila ha sostingut que les xifres donades a conèixer són "raonablement positives", ja que "llegeix més gent i llegeix més", però ha reconegut que l'entrada en la vida laboral imposa "un altre tipus de preocupacions i molts ciutadans abandonen l'hàbit de la lectura".

És per això, que s'ha mostrat partidari que en els pròxims mesos i anys hi hagi una "harmonització i una regeneració" de diferents tipus de polítiques d'ajudes, des de l'increment de les línies de subvencions per a la traducció, a un sistema d'ajudes per a biblioteques, un pla d'estímul de llibreries, o que els nens creïn a partir dels sis anys les seves pròpies biblioteques.

Tixis ha mantingut que és una qüestió lenta "però no hem de perdre la tendència apuntada, l'herba triga una mica a créixer", ha dit.

El president dels llibreters, Antoni Daura, no ha amagat que el moment és "dolç" a nivell institucional, però ha alertat que el sector "està molt tensionat i hi ha veritables dificultats de finançament per part dels llibreters".

D'una altra banda, tots han coincidit a mostrar-se optimistes davant el pròxim Sant Jordi, dissabte, el dia en què més llibres es venen de tot l'any.

Sobre realitzar descomptes abans d'aquesta jornada, Daura ha indicat que les grans cadenes han demanat fer-ho, però se'ls ha dit que únicament poden aplicar el 23 % i ha advertit que si hi ha irregularitats cal actuar.