Joan Manuel Serrat, el compositor de cançons tan optimistes com "Hoy puede ser un gran día", confessa sentir-se ara "bastant pessimista", ja que considera que vivim en temps d'"egoisme i corrupció" i que "hem fracassat com a espècie". "El moment actual reflecteix el fracàs de la societat i el seu egoisme. La corrupció és un reflex de la corrupció de la societat perquè els polítics corruptes són part de la nostra societat. Els valors corruptes en els quals es basa la nostra societat estan tenint conseqüències terribles, com el que està passant a Grècia", afegeix.

La música de Serrat ha estat bàlsam per a molts en circumstàncies difícils, fins i tot hi ha psicòlegs que defensen amb arguments científics el valor terapèutic de les seves inspirades lletres i melodies. Això no obstant, davant el trist panorama actual, el mag de les paraules no es veu capaç ni pretén "solucionar res" perquè, segons assegura, no està en les seves mans. Només se sent capaç d'"acompanyar" i ajudar a solucionar els problemes que li queden més a prop perquè, "com a ciutadans, tots podem fer algunes coses, poques coses, però importants".

"Les grans batalles no estan en les meves mans, però la meva actitud sí que pot ser solidària. Només entre tots podem solucionar les coses que ens afecten a tots. Les solucions no ens vindran mai donades. Només la humanitat podrà solucionar la humanitat, i sinó, el desastre, a partir del desastre es refan les coses", sentencia. En temps difícils, res com els amics, com bé sap Serrat, que últimament està envoltat d'ells en diversos projectes propis o aliens.

El mes de juny vinent tornarà a pujar a l'escenari amb Miguel Ríos, Ana Belén i Víctor Manuel per commemorar el vintè aniversari del disc "El gusto es nuestro". "Aquests concerts seran un cant a l'amistat que ens uneix i a més em diverteix pujar a l'escenari", assenyala.

També acaba de sortir a la venda un disc d'homenatge a Joan Baptista Humet en el qual Serrat interpreta un tema; i la setmana passada va acompanyar a l'escenari un altre amic, Joan Isaac.

Serrat té molts amics, i alguns l'acompanyen des de fa molts anys, com Josep Mas 'Kitflus' i Ricard Miralles, dos dels seus músics habituals, que estan treballant en un disc de versions instrumentals de temes de Serrat interpretats amb dos pianos. El compositor català va estar ahir a la presentació a Barcelona d'aquest projecte titulat "Les cançons de Serrat sense Serrat" perquè li sembla "molt gratificant" que dos músics de "tanta qualitat artística" hagin elegit les seves cançons per interpretar-les al piano.

Serrat sap que és un compositor "fonamentalment valorat per la importància de les lletres en les cançons", per la qual cosa li satisfà que aquest projecte posi l'èmfasi en la música que, segons la seva opinió, és igualment valuosa. L'autor de "Mediterráneo" sempre ha entès les cançons "com a una unitat" i, segons diu, "jo no hauria fet música si no hi hagués hagut paraules, però tampoc no hauria fet poemes si no hi hagués hagut música, com tampoc hauria fet cançons si no hagués pogut cantar-les".

Tot va unit. En paraules de Serrat, "la música i la lletra en una cançó viatgen juntes. També quan componc intento que lletra i música neixin, no simultàniament, perquè és impossible, però sí de la manera més unitària possible".

A vegades, aquest viatge conjunt es bifurca i música i lletra caminen per separat. De la mateixa manera que alguns llegeixen els seus cançoners com si de llibres de poesia es tractés, 'Kitflus' i Miralles s'han quedat només amb les melodies. Són les que van poder escoltar-se ahir a la Sala Luz de Gas