Un nou estudi, liderat per investigadors espanyols, constata que reemplaçar la carn vermella per carn blanca, peix, llegums o ous redueix el risc de síndrome metabòlica, un conglomerat de factors de risc com l'obesitat abdominal, hipertensió arterial o els triglicèrids alts. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi publicat al número de març de la revista Clinical Nutrition que el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBERobn), que lidera aquest treball, va donar a conèixer ahir.

Per dur a terme aquesta investigació es van analitzar dades de 1.868 participants d'entre 55 i 80 anys sense síndrome metabòlica a l'inici de l'estudi, però amb alt risc cardiovascular. Així, segons els resultats, els participants amb un consum elevat de carn, especialment carn vermella i carn vermella processada, van presentar, respectivament, un 27% i un 37% més de risc de patir síndrome metabòlica, en comparació amb aquells amb un consum més baix, segons informa el CIBERobn en una nota de premsa. No obstant això, les persones amb un consum més elevat de carn blanca tenien fins a un 17% menys de risc.

La investigació també assenyala que el fet de substituir una ració de carn vermella i carn vermella processada per una ració d'un aliment alternatiu ric en proteïnes com la carn blanca, peix, llegums i ous s'associa a un menor risc de patir síndrome metabòlica. Això reforça, segons els autors, la importància de realitzar una alimentació variada incloent aliments alternatius i més propers a la dieta mediterrània.

El consum de carns vermelles i processades amb freqüència de fins a una a dues racions a la setmana està recomanat i no s'associa a major risc de síndrome metabòlica, però, el seu consum diari desplaçaria la inclusió d'altres aliments rics en nutrients essencials que com es ha vist «protegeixen el desenvolupament d'aquesta síndrome».

Les carns vermelles tenen un alt valor nutricional per a l'organisme, però diferents estudis han relacionat recentment el seu consum excessiu amb malalties com la diabetis de tipus 2, la malaltia cardiovascular i el càncer, recorda el CIBERobn. No obstant això, encara és poca l'evidència científica que doni suport la seva associació amb el risc de patir síndrome metabòlica (s'ha demostrat que els individus amb aquesta síndrome presenten dues vegades més risc de morir per un atac de cor o una embòlia cerebral).

El 2010 un estudi de la Universitat Rovira i Virgili relacionava un major consum de carn vermella i carn vermella processada amb un major risc de patir síndrome metabòlica, després d'un any de seguiment. Ara, aquest nou treball avança en aquesta direcció: els resultats reforcen la hipòtesi que la carn vermella i els seus processats promouen el desenvolupament de síndrome metabòlica si es consumeix en excés, segons exposen els científics.