Un mètode automàtic desenvolupat per investigadors del Grup d'Investigació en Tractament Automàtic del Llenguatge Natural (TALN) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) extreu el significat dels populars Emoji, les evolucionades Emoticones per a telèfons mòbils. Els investigadors Francesco Barbieri, Francesco Ronzano i Horacio Saggion presentaran la seva innovació en el Language Resource and Evaluation Conference 2016, que se celebrarà del 23 al 28 de maig a Portoroz (Eslovènia) després d'estudiar més d'un centenar d'Emojis.

Els investigadors han analitzat 10 milions de missatges de Twitter publicats per usuaris nord-americans i han desenvolupat un mètode per caracteritzar de manera automàtica el significat dels populars Emoji. Últimament, els Emoji o ideogrames d'origen japonès s'han popularitzat enormement i han estat publicats àmpliament en comunicació per web. Inclouen tot un univers de significats que va més enllà de les tradicionals Emoticones o símbols gràfics utilitzats per transmetre estats d'ànim formats habitualment a partir de caràcters ASCII.

Els Emoji permeten descriure objectes, situacions i sentiments fins i tot amb petites imatges, proporcionant una forma visual i ràpida de comunicar-se. D'aquí que s'usin en les aplicacions dels telèfons intel·ligents, en la missatgeria instantània, les xarxes socials, els social mitjana, en els populars Twitter, Facebook, Whatsapp, etc.

A més, el model permet entendre el significat dels Emoji i proposa les paraules que es troben més a prop d'un ideograma concret. Per exemple, l'Emoji que dibuixa una pilota apunta cap a «soccer», «futbol», «regionals», i així successivament.