1. Sílvia Alcàntara - Els dies sense glòria

El retorn de l´escriptora de Puig-reig és la història d´una generació que va patir les conseqüències anímiques de deixar el camp per passar a viure en un bloc de pisos a la ciutat. La Glòria és una dona que està en coma i el seu marit espera un miracle. Llançant la mirada cap enrere, el lector assisteix a la trajectòria vital d´aquesta família, una de tantes que primer es van fer càrrec dels pares i, després, d´un fills desorientats per la crisi.

2. Alicia Kopf - Germà de gel

El Premi Documenta de l´any passat va correspondre a l´obra de l´autora gironina -Imma Ávalos és el seu nom real- amb un relat sobre l´obsessió que sent una dona per l´Àrtic, el fred i el gel, així com la història de l´exploració polar. La protagonista descobreix diversos fets del seu passat que la porten a dur a terme una recerca alhora interior i exterior. El seu germà congelat és l´origen de la congelació que pateixen les relacions familiars.

3. Genís Sinca - Malparits

Joaquim Maristany és un jove barceloní que deixa Barcelona i arriba a Andorra per treballar de reclam publicitari disfressat de pollastre. La seva presència no passa desapercebuda: pateix un greu problema de tics i una de les formes amb què expressa aquest neguit són els renecs indiscriminats en veu alta. La seva estrafolària actitud, però, amaga un problema més greu que té a veure amb el passat i que acaba implicant molta gent.

4. Jordi Cussà - El trobador Cuadeferro

La vida del cavaller Guillem de Berguedà, al segle XII, va combinar l´excel·lència de la seva poesia amb les polèmiques i les confrontacions que va mantenir amb diversos personatges de l´època, la més sonada de les quals va ser l´assassinat del vescomte Ramon Folc III de Cardona. Guillem va escriure en provençal i és un dels grans poetes europeus del seu temps.

5. Bel Olid - Vents més salvatge

Els relats de la mataronina són novament d´una lucidesa escruixidora. Una recerca de la bellesa que no renuncia a treure el nas a la cara fosca de la vida. O, dit d´una altra manera, la persecució de la veritat intentant sempre trobar-hi allò que de bell té l´existència i les relacions humanes. Els contes d´aquest nou volum d´Olid tracten sobre la feminitat, el món de la parella, l´abús de poder, la violència institucionalitzada i la diferència.

6. Joan Todó - Lladres

La indignació que s´ha escampat arreu els darrers anys i la constatació que l´emperador també pot anar nu recorrent els contes d´aquest volum en què l´autor convida a una simbòlica caiguda de la bena dels ulls. Els relats parlen dels lladres, petits i grans, que han tret el nas durant un període recent, encara inacabat, en què l´engany i l´autoengany han campat lliurement fent de les seves i cometent un munt de barbaritats.

7. Llorenç Capdevila - Pacte de silenci

El jove professor Robert Duran arriba al petit poble de Vilanova del Tossal, a prop de Lleida, per ocupar la plaça de mestre. És l´any 1935 i, fugint de Barcelona per un record que el persegueix, el docent ensopega amb una societat on hi ha dos grups molt diferenciats, i la primera imatge que veu és la d´un seguici fúnebre al qual només assisteix la vídua. Quan fica el nas en l´assumpte, pràcticament ningú vol parlar amb el Robert.

8. Andreu Grau - Ni aquesta tarda, ni cap altra

El pitjor que li pot passar a l´Alberto és haver de prendre decisions, just el que es veu obligat a fer quan la seva vida rutinària -pagar la hipoteca, treballar desganat en un banc, buscar relacions per internet...- es trasbalsa a causa d´una sèrie de situacions imprevistes. Un pis del banc és ocupat, el seu germà va a viure amb ell, una antiga nòvia se´l mira de nou.

9. David Martí - El caçador de bruixes

Les bruixes i el seu particular univers simbòlic són un cop més el material narratiu de l´escriptor David Martí, que en aquesta ocasió situa l´acció en la Catalunya del segle XVI. El personatge central és Joan Malet, un individu que desdiu del seu aspecte amable i inofensiu amb l´exercici de l´ofici de caçador de bruixes, el primer que hi va haver. La seva manera cruel no va passar desapercebuda a l´inquisidor general de Barcelona.

10. Màrius Serra - Res no és perfecte a Hawaii

Els periodistes Tom Rodley i Jane Auden i una turista catalana investiguen l´atemptat, amb quatre víctimes mortals, que hi ha a la platja de Kealakekua durant una celebració oficial al Memorial Cook. La visió idíl·lica de Hawaii queda pertorbada per aquest incident, que genera un seguit d´enigmes que s´entrecreuen amb altres, especialment el passat de Rodley.

11. Marta Magrinyà - La força del vent

Reus, l´any 1958, era una ciutat en què, com tantes altres, la petjada de la dictadura imposava aparences i silencis. I molta grisor. Els Jansana tenen un negoci, una corredoria de fruita seca, que no és aliè a aquest ambient general. La Dela Pons hi treballa com a meritòria des de fa dos anys, i carrega amb el menyspreu social perquè la seva mare va marxar amb un desconegut. Un dia, un robatori a la corredoria accelera els esdeveniments.

12. Imma Monsó - L´aniversari

Un cotxe circula per una carretera de muntanya. Dins hi ha una parella que transita en silenci: només ell coneix el destí perquè és qui ha preparat a l´altra un regal sorpresa amb la intenció de sorprendre-la i de trencar la rutina de la imprevisibilitat. Ja tenen més de quaranta anys i, encara que no sembla que estiguin en crisi, a ella no se la veu gaire enamorada. Dues criatures, a més, juguen al bosc. Tenen alguna cosa a veure amb la parella.

13. Rofer de Gràcia - 60 dies a Cuba

La solució que el Roger i l´Amanda han trobat per superar la seva nova crisi de parella és anar a Cuba i gaudir de l´illa separadament durant seixanta dies. Al final d´aquest termini, es retrobaran per prendre una decisió. Però Cuba és un indret ple de situacions inesperades i d´ambients impensables, un país de rom, pirates, reggaeton, records omnipresents del Che i unes quantes cicatrius.

14. Joan Pinyol - El mar de les ombres

En Miquel es veu atrapat en el dilema de la guerra del Marroc, amb l´excusa de la qual el govern espanyol va intentar reclutar una munió de joves l´estiu del 1909. En Miquel té massa ganes de viure per anar-se´n a fer de soldat per servir uns interessos aliens, i aconsegueix embarcar-se en un vaixell que marxa cap a Buenos Aires. A bord, però, hi ha en Kraus, un col·laborador de l´exèrcit amb les mans tacades de san

15. Mònica Batet - Neu, óssos blancs i alguns homes més valents que els altres

Una noia jove es queda a casa de l´avi mentre els seus pares fugen per qüestions polítiques. Ell viu en un país àrtic que pateix la Gran Nevada, i els seus progenitors se´n van a París perquè, com entendrà més tard, estan vinculats amb un moviment polític i literari d´oposició al règim dictatorial, culpable de grans atrocitats.

16. Santiago Rusiñol - En Josepet de Sant Celoni

En Josepet és el fill d´un secretari d´ajuntament poc curós amb el diner públic. Aquest relat de Rusiñol explica al lector com van ser els primers anys de vida del nen, la seva educació i joventut i, posteriorment, les peripècies que protagonitza en diferents feines. Fins que els seus negocis, més aviat poc clars, el fan ascendir i esdevé ric i regidor de clavegueram a Barcelona.

17. Santi Baró - L´informe Ahnenerbe

Hitler i els nazis van buscar el Sant Graal a Montserrat. Molts anys després, un nen de nou anys desapareix en un pis de Barcelona, quan fa una dècada de l´Informe Ahnenerbe escrit per Marc Clos. La professora privada de l´infant, la Nagore, inicia la recerca del petit, i totes les pistes la porten directament a en Marc. A partir d´aquest moment, tots dos van junts en la investigació i s´apropen a la veritat de l´enigma dels nazis.

18. Pep Puig - La vida sense la Sara Amat

La Sara Amat va desaparèixer una nit d´estiu quan tenia tretze anys. Jugava amb la colla a cuit a amagar i ja ningú la va tornar a veure mai més. De rumors i especulacions, tantes com vulguis, però cap certesa, només la narració del Pep de cal Sabater. La Sara va entrar per la porta del darrere de casa seva i s´hi va estar uns dies abans de fugir per sempre.

19. Maria Carme Roca - A punt d´estrena

El món de la moda i l´alta costura pot ser un aparador de glamur però, també, l´escenari de lluites i conflictes. L´Eulàlia Rovira és una maniquí cotitzada, però l´èxit que té a la feina no es correspon amb la felicitat conjugal. Membre d´una família que es divideix entre Manresa i Barcelona, treballa com a dependenta a can Jorba. D´aquí vol fer el salt a les passarel·les, però aconseguir els somnis pot tenir un preu que no sempre es vol pagar.

20. Víctor Amela - La filla del capità Groc

El Premi Ramon Llull va recaure un cop més en un periodista, Víctor Amela. L´obra que va merèixer el guardó parla del desig que té la Manuela Penarrocha de tornar a abraçar el seu pare. La noia, de 13 anys, és una experta cosidora d´espardenyes, com les que porta el progenitor, Tomàs Penarrocha, conegut al Forcall com el Groc. Però perquè el retrobament sigui possible, ell ha de tornar de la guerra, amb el trabuc, el garrot i la faixa.

21. Francesc Ribera ´Titot´ - L´assassinat de Guillem de Berguedà

El cantant de Brams i regidor de la CUP va entomar el repte de portar al territori de la novel·la històrica la figura de Guillem de Berguedà, cavaller faceciós i poeta de gran talent que va viure al segle XII. Botxí del vescomte de Cardona, el trobador es va guanyar l´enemistat de moltes persones al llarg de la seva vida, i va ser assassinat, explica Titot, el juliol del 1196.

22. Empar Moliner - Tot això ho faig perquè tinc molta por

La mirada literària de Moliner va guanyar el Premi Rodoreda amb un llibre de relats que es fa ressò del temps que vivim, vist sempre des del prisma de l´humor. Les narracions breus d´aquesta obra tracten de l´absurd que significa a vegades la vida mateixa, plena de singularitats quotidianes com el running, l´esnobisme gastronòmic i altres neurosis.

23. Marta Alòs / David Marín - Amb X de sexe

El sexe és luxúria, però també humor. És desig i fantasia, sensualitat i perversió. I sempre, un univers fascinant que es pot convertir en font de plaers inexhauribles o en un maldecap de conseqüències impensables. Els autors, un home i una dona, han escrit catorze relats eròtics per on transita la satisfacció solitària i la compartida, la inquietud de les passes d´un desconegut i un calaix ple de calces.

24. Marina Espasa - El dia del cérvol

Cérvols per tot arreu: això és el que veu la Minerva quan surt un dia d´un concert a l´Heliogàbal, a Barcelona. És la matinada i l´animal se li apareix en bosses, samarretes, jerseis, a les parets... El risc que això implica se li revelarà juntament amb el Ricard en un viatge al sud de Suècia, on farà la descoberta de la fragilitat de l´amor i de la felicitat. Dos sentiments que poden ser profundament enganyosos i que poden crear una gran angoixa.

25. Albert Sánchez Piñol - Vae Victus

La història ha parlat en majúscules del dia 11 de setembre del 1714, però l´endemà de la caiguda de Barcelona, sota el setge de les tropes borbòniques, la vida va continuar. Albert Sánchez Piñol explica en aquest novel·la, continuació de la celebrada Victus, quatre noves aventures de l´enginyer Martí Zuviría, protagonista del relat inicial i que, després de la rendició de la ciutat, va fugir cap a l´Amèrica del Nord. I d´aquí, a molts altres lloc.

26. Lucia Berlin - Manual per a dones de fer feina

Tria dels millors contes d´una autora que, en els relats, va expressar els traumes i les angoixes d´una vida convulsa. El to autobiogràfic s´expressa a través d´unes narracions on el lector pot conèixer els neguits d´una escriptora «alcohòlica, neuròtica i fràgil», en les seves pròpies paraules. Els contes parlen sobre la fragilitat humana i la condició femenina.

27. Jaume Rausell - Els estralls de la memòria

L´absurd i l´horror de la guerra civil va escriure milers de situacions arreu del territori espanyol durant tres anys. En la seva estrena en el camp de la novel·la, Rausell parla de com va afectar la violència i la desraó de la contesa en un indret concret del País Valencià. La bogeria, l´empobriment, la intolerància, la repressió i la partició de la societat van ser constants arreu de l´estat.

28. David Foster Wallace - Antologia de conte

Els racons impenetrables de l´ànima són els guardians de les essències de la condició humana i l´indret ocult on pouen les narracions de Foster Wallace aplegades en aquest volum gràcies a la tasca de selecció feta per Vicenç Pagès. En els relats es poden veure els temes que travessen l´obra de Foster Wallace, el retrat dels temps contemporanis a partir de l´absurd, la hilaritat, els replecs de la normalitat i la ironia de les relacions humanes.

29. John Boyne - El noi de la casa de la muntanya

L´autor d´El noi del pijama de ratlles torna a penetrar en el període dels nazis en un relat en què el protagonista, Pierrot, es queda orfe i se´n va a viure amb la seva tieta Beatrix, que fa de minyona en una casa benestant al cim dels Alps bavaresos. El noi serà acollit per l´il·lustre hoste de la residència, Adolf Hitler, que l´introduirà en un món ple de perills i traïcions.

30. Toni Morrison - La nit de les criatures

La Nobel nord-americana presenta en aquesta novel·la una noia, Lula Ann, que es fa dir Bride i, als 23 anys, està orgullosa del seu present i de la seva condició de dona negra. Però el passat sovint retorna, encara que només sigui en el record, i la noia no pot evitar que aflorin els traumes infantils, entre els quals hi ha el rebuig familiar i uns fets aberrants. A més, Bride ha d´afrontar l´inesperat abandonament de la seva parella actual.