La forta pluja ha acabat amb la Diada de Sant Jordi a primera hora d'aquesta tarda tant a Girona com a moltes de les localitats de les comarques gironines.

A primera hora del matí el sol ha lluit amb força però la meteorologia, tal i com estava previst, ha aconseguit aigualir la festa. Els gironins han sortit ben aviat de casa i han omplert la Rambla de la ciutat per tafanejar entre les últimes novetats en llibres i comprar roses de tot tipus i colors. Els llibreters preveuen vendre un 5% més que l'any passat i que tornin a brillar amb força els escriptors gironins, com Rafel Nadal o Núria Esponellà.

La presidenta dels llibreters, Carme Ferrer, ha explicat que aquest any també desperten molta expectació els llibres relacionats amb el president Carles Puigdemont. Bona part dels escriptors de les comarques gironines han participat aquest dissabte en el tradicional esmorzar literari organitzat per la Generalitat i que enguany està dedicat a la figura de Víctor Català. La Diada de Sant Jordi ha arrancat, a les comarques gironines, amb el ja tradicional esmorzar literari que organitza la Generalitat i que aplega un centenar d'escriptors, editors i llibreters als serveis territorials de Cultura.

L'acte, aquest any, ha girat entorn a l'homenatge a Víctor Català, que fa 50 anys que va morir a L'Escala.El director dels serveis territorials de Cultura, Francesc Ten, ha llegit un fragment d'una poesia que Caterina Albert (la dona que s'amagava darrere el pseudònim de Víctor Català) va dedicar a la ciutat de Girona. "Girona antiga és noble com una posta d'or\/ Té flaires de museu i quietuds d'arxiu?\/ És un passat present, un quelcom mort que viu?", versa un dels seus poemes sobre la ciutat.La periodista Eva Vázquez ha estat l'encarregada de fer una glossa per explicar qui era Víctor Català i ha instat a continuar allargant en el temps innecessàriament aquets record constant a que darrere del pseudònim hi havia una dona.

Segons ha ressaltat, Caterina Albert va portar fins a l'extrem la construcció de la seva dualitat, d'una banda el de dona de bona família de L'Escala que feia de perfecta amfitriona, abnegada i modesta i, de l'altra, Víctor Català, un dels escriptors cabdals del modernisme català.

Més alegria

Des de primera hora del matí, la Rambla de Girona s'ha emplenat de gom a gom de persones que tafanejaven entres les darreres novetats literàries, intentaven aconseguir un exemplar firmat pels autors o compraven les roses. "Ens influeix molt que és dissabte i tothom sortirà als carrers, aniran a les nostres llibreries i la rambla estarà plena", ha afirmat la presidenta dels llibreters gironins, Carme Ferrer, que espera que la pluja no aigualeixi una Diada a priori immillorable per al sector. "Hem passat anys molt difícils i ara estem repuntant una mica, portàvem anys estancats i pensem que pujarem, la previsió és d'incrementar les vendes un 5%", ha explicat.

Ferrer ha recordat que el comprador gironí sempre és molt fidel als autors de la terra, que solen encapçalar el rànquing com a més venuts. Segons destaca, aquest Sant Jordi despunten molt Rafel Nadal i Núria Esponellà. "Clar que m'agradaria estar entre els més venuts, però ho deixo tot a l'atzar i als lectors, hi ha llibres molt bons i de molts autors i tot juguem al mateix joc", ha explicat Esponellà que presenta aquest Sant Jordi La filla de la neu. "Està ambientat a la Vall de Núria i és la història d'un enginyer del tren i una dona de muntanya que acaba realitzant el seu somni", ha explicat. El rerefons de la novel·la, afegeix, "com davant de circumstàncies que no podem controlar a la vida, podem escollir la nostra actitud".

S'estrena aquest Sant Jordi Montse Castaño amb el seu primer llibre, La dolça Caterina. Ambientat a L'Escala, aborda com afecten a una vida les decisions preses pels avantpassats. "A cada casa hi havia una Caterina i, en una obra ambientada a l'Escala, tenia clar que un dels personatges principals s'havia de dir Caterina", ha explicat l'autora que no amaga aquest vincle amb Caterina Albert.

AGENDA DE SANT JORDI

GIRONA

Quart llibre de contes de la Devesa. Signatura de llibres i jocs de cucanya. A la Plaça Miquel de Palol, de 10.00 a 13.00 h

Signatura de llibres. A la Rambla de la llibertat força parades han programat signatures amb autors, sobretot de les comarques giroines.

Concert de Sant Jordi, amb Celtas Cortos, Blaumut i Teràpia de Shock. A la Plaça Francesc Calvet i Rubalcaba a les 19.30 h.

FIGUERES

Lectura de poemes del llibre "El cant dels mesos" amb motiu de la celebració de l'Any Víctor Català. A la placeta baixa de la Rambla a les 10 30 h.

Gran Dictat. A la placeta baixa de la Rambla a les 12.00 h.

Taller infantil de la rosa de la princesa amb Montse Caixàs. A la Plaça Dr. Ernest Vila d'11.30 a 13.30 h

BANYOLES

Taller i concurs de Sant Jordi. Dissenya el teu punt de llibre i la teva llibreta. A la plaça Major d'11 a 13h

Sant Jordi i altres contes, a càrrec de Va de Contes. a la Plaça Major a les 12.00 h

BLANES

XXIX Concurs de Murals al Carrer. Al passeig de la Mestrança de 10.00 a 13.00 h.

Taller infantil playmais. A la plaça de la Verge Maria a les 11. 00 h

CALONGE

Fira del llibre i articles musicals d'ocasió i artesania. Al Centre Històric de Calonge de 10.00 h. a 14.00h.

Taller infantil. A la Plaça fe de la Dona, a les 11.00 h i a les 17.30 h.

CASSÀ DE LA SELVA

Llibres, roses i productes típics. A la Plaça de la Coma a les 20.00 h.

Signatura de llibres per part d'Olga Morote i Josep Vilallonga. A les 11.00h i a les 14.00h

Exposició de dibuixos originals del conte >. De 10.00 h a 14.00 i de 16.00 a les 20.00 h a la Sala d'exposicions de Can Trinxeria.

Presentació del nou llibre >. A la Plaça de la Coma a les 11.00 h.

CASTELL D'ARO

Presentació dels llibres del Premi Jordi Comas de Recerca Local i lliurament de premis del 6è Concurs Cartes d'Amor... o no!. A les 20.00h al Castell de Benedormiens. També la actuació de la Coral de la Vall d'Aro.

CASTELLÓ D'EMPÚRIES

Taller creatiu de construcció de caixes decorades amb motiu de Sant Jordi. A l'Ecomuseu-Farinera a les 11.00 h.

Sardanes amb la cobla Rossinyolets. A la Plaça dels Homes a les 12.00 h.

Taller infantil. A la Plaça de les Cols a les 17.00h.

Espectacle infantil .A la plaça dels Homes a les 18.00h

Concert La Chorale du Truc'ulant. A la basílica de Santa Maria a les 20.00h

LA BISBAL

Oarades de llibres i roses i al llarg del dia, animació infantil i activitats. A les 10.00h al passeig Marimon Asprer

L'ESCALA

Lectura "Embolics per no res". A les 11.00h a la Plaça Víctor Català

Recital "Caterina Albert, una veu de la terra". A les 19.30h a la biblioteca

LLORET DE MAR

36ena fira del Llibre i la Rosa, amb l'exposició de composicions florals i les novetats literàries del moment. Al passeig de Jacint Verdaguer

Contecontes acompanyat d'un violinista. Al cementiri modernista de Lloret a les 21 h

PALAFRUGELL

Taller familiar Roses de suro. Exposició del llibre fet amb paper de suro Hamlet de William Shakespeare. Al Museu de Suro de 10.00 a 14.00 h i 17 a 20.00 h

13a Lectura continuada de l'obra literària de Josep Pla. Cartes de més lluny inclòs a El nord, Volum V de l'Obra Completa. Al Teatre municipal de 16.00 a 20.00 h

Cloenda de la lectura continuada del llibre Cartes de més lluny de Josep Pla. Al Teatre Municipal a les 20.00 h

PALAMÓS

Omple el carro de cultura. Parada cultural de l'Àrea de Cultura. De 10 a 14 h al Mercat Municipal

VII Lectura continuada. La cantonada i altres històries, de Jordi Serra. a la Plaça del Forn d'11 a 14 h

PLATJA D'ARO

D´11 del matí, a 6 de la tarda, Fira Llibre. Parades i llibres i signatura d´autors.

L'hora del Conte. "La divertida llegenda de Sant Jordi". Tot seguit, lliurament de premis del Concurs de Dibuix "Fem amics, fem música". A partir de les 11.00 h

Inflables gegants a la Platja Gran. A la Platja Gran a les 13.00 h.

RIPOLL

Lliurament dels premis Gerbert 2015. A la sala Josep M. Anglada a les 12.00h

Plantada de la trobada de dracs i bèsties de foc. A la plaça de l'Ajuntament a les 16.00h.

Lluïments de foc a les 21.30 h.

SANT FELIU DE GUÍXOLS

Durant tot el dia parades de llibres i roses. A la Rambla A.Vidal.

"Saint George and the Dragon". Conte a càrrec de Lluna Porta i taller de titelles dels personatges de la llegenda. A la Rambla A. Vidal a les 12 h.

Representació de l'obra de teatre "Llibràlegs", una producció de O Tempo Voa Teatre i Temporada Alta. A la Biblioteca Pública Octavi Vider i Margarit a les 21 hí>