L'últim Premi Ramon Llull, Víctor Amela, l'escriptora britànica Paula Hawkins, Julia Navarro, Empar Moliner, Almudena Grandes i Sergi Pàmies són alguns dels autors més venuts en la jornada de Sant Jordi, segons que ha informat avui el Gremi de Llibreters.

A Girona, un dels llibres que ha tingut més sortida és "La filla de la neu" (Columna), de Núria Esponellà, i també els llibres que tenen com protagonista l'actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

El Gremi ha informat que les dades de vendes han estat obtingudes en una mostra representativa feta entre les llibreries agremiades fins a les 19 hores i tenint en compte a més la informació recollida fins al dia anterior per Libridata, sistema automatitzat que obté dades de 156 punts de venda a Catalunya, entre llibreries independents i cadenes de llibreries.

Encara que la pluja ha fet aparició a les 6 de la tarda tocades, les vendes s'han disparat aquest any d'acord amb les riuades de lectors, turistes i curiosos que han circulat pels carrers de les principals ciutats de Catalunya, especialment a Barcelona.

En ficció en castellà, la novel·la més venuda ha estat "La chica del tren", de Paula Hawkins (Planeta), seguida per "Historia de un canalla", de Julia Navarro (Plaça & Janés), "Los besos en el pan", d'Almudena Grandes (Tusquets), "El secreto de la modelo extraviada", d'Eduardo Mendoza (Seix Barral) i "13 Rúe del Percebe. Edició integral", de Francisco Ibáñez (Ediciones B).

Víctor Amela amb "La filla del capità Groc" (Planeta) encapçala la llista de més venuts en ficció en català, seguit per les novel·les "Tot això ho faig perquè tinc molta por", d'Empar Moliner (Proa), "La noia del tren", de Paula Hawkins (La Campana), "Res no és perfecte a Hawaii", de Màrius Serra (Proa), i "La vida sense la Sara Amat", de Pep Puig (Proa).

En no ficció en català Sergi Pàmies ha complert les prediccions inicials i ha estat el més venut amb "Confessions d'un culer defectuós", (Empúries), seguit pels llibres "Educar millor", de Carles Capdevila (Arcàdia), "La màgia de l'ordre", de Marie Kondo (Ara Llibres), "Aquella porta giratòria", de Lluís Foix, (Destino), i "Sucs verds", de Carla Zaplana (Cossetània)

En no ficció en castellà els més venuts han estat "La magia del orden", de Marie Kondo (Aguilar), "X", de Risto Mejide (Espasa), "AuronPlay, el libro", de Auronplay (Mr), "Ser feliz en Alaska", de Rafael Santandreu (Grijalbo), i "El libro de las pequeñas revoluciones", d'Elsa Punset (Destino).

Pel que fa als llibres infantils i juvenils, en català els més venuts han estat "Sant Jordi i el drac", d'Anna Canyelles (La Galera), "El monstre de colors", d'Anna Llenas Serra (Flamboyant), "Sant Jordi de les Galàxies", de Jaume Copons (Combel), "La llegenda de Sant Jordi", de Bel Olid (Combel), i "De quin color és un petó?", de Rocio Bonilla (Animallibres).

Sense abandonar el gènere, els més comprats en castellà han estat: "Wigetta y el antídoto secreto", de Vegetta777/Willyrex (Temas de Hoy), "Cachorros al rescate!", de Nickelodeon (Beascoa), "Wigetta y el báculo doradp", de Vegetta777/Willyrex (Temas de Hoy), "Soy Luna. El principio del verano", de Disney (Disney), i "Forever", de Cristina Bosca (Suma de Letras).

Un dels vencedors d'aquest 23 d'abril, l'escriptor i periodista Víctor Amela ha definit la jornada com "un tsunami d'energia, alegria i bon rotllo, que jo agraeixo i compenso als meus lectors amb una dedicatòria i un dibuixet, en aquest cas un cargol de mar".

Víctor Amela, que es presentava a Sant Jordi amb "La filla del capità groc", s'ha confessat "al·lucinat" perquè la història hagi agradat tant, i s'ha mostrat complagut amb la frase d'una de les seves lectores: "He comprat aquest llibre perquè és una novel·la de les de tota la vida".

Julia Navarro, una altra veterana de Sant Jordi, ha qualificat la festa com "única en el món" i només ha tingut paraules d'agraïment per a totes aquelles persones que avui se li han acostat per demanar-li una dedicatòria.

En aquesta línia, Almudena Grandes ha dit que "avui els protagonistes són els lectors i per un autor sempre és meravellós parlar amb ells".