Autors mediàtics com el cuiner Ferran Adrià, la gimnasta Almudena Cid, el cineasta Juan Antonio Bayona o els periodistes Roger de Gràcia i Manuel Milián Mestre s'han apoderat del protagonisme en l'arrencada de Sant Jordi en el tradicional esmorzar de l'Hotel Regina a Barcelona. El sol regna de moment en aquesta jornada atípica de Sant Jordi que coincideix amb un dissabte, circumstància de la qual llibreters i editors es confessen vacunats en passar cada set anys, només que en aquesta ocasió aquesta dificultat afegida es produeix quan el sector comença a veure la llum al final del túnel.

Entre els escriptors que han anat al Regina hi havia Roser Amils, que lluïa una samarreta amb la portada del seu llibre ("La Bachillera"), Mónica Zgustova, Antonio Soler, Jordi Badia i Luisjo Gómez ("Desde las tinieblas"), Pilar Eyre ("Nomeolvides"), Laura Falcó ("Última llamada"), Andreu Martín, Rafel Nadal, Màrius Serra, Xulio Ricardo Trigo, Jordi Sierra i Fabra o Albert Villaró. Andreu Martín, que afronta la jornada amb dues novetats, una novel·la policíaca ("La violencia justa") i les seves memòries "De moment, tot va bé" ha dit que "Sant Jordi és un dia fantàstic i a més sembla que el temps ens acompanyarà fins a la nit".

Sobre el seu llibre memorialístic, Martín ha apuntat que "és un resum de la meva vida de 66 anys i que m'hagi sortit un llibre d'humor és un bon saldo".

Més relativista, el poeta Víctor Obiols, guanyador de l'últim premi Carles Riba de poesia, ha comentat que en un acte com el d'aquest matí ha constatat que no hi havia als expositors cap llibre de poesia: "És trist adonar-se de la poca visibilitat que té la poesia, cosa que respon a un tema mercantil; és la parent pobre de la literatura, encara que la gent, quan la coneix, la busca perquè la necessita.

En el seu primer Sant Jordi com a autor, el que va ser polític de confiança de Manuel Fraga i avui tertulià Manuel Milián Mestre ha confessat que "veuré la festa des d'una altra dimensió, signant llibres davant l'interès que ha suscitat el llibre ("Els ponts trencats"), que ja va per la cinquena edició". Milián ja ha pogut aquests últims dies tenir contactes amb els lectors, que li pregunten sobre el futur de Catalunya.

Un altre debutant del dia del llibre, el nord-americà Garth Risk Hallberg, autor de "Ciudad en llamas", ha admès que havia sentit parlar d'aquesta jornada pels seus viatges a Catalunya, però ha confessat que "una festa enfocada als lectors i no a escriptors o editors és impensable als Estats Units".

Risk Hallberg s'ha mostrat encantat del contacte amb els lectors, sense la mediació de periodistes o crítics, i ha revelat que entre les seves últimes lectures li agraden Álvaro Enrigue i Javier Cercas.

El periodista Rafel Nadal i l'escriptor andorrà Albert Villaró han anat a la trobada tot i que no han volgut posar a la foto perquè no té una novetat literària. L'anècdota de la trobada l'ha protagonitzada un periodista que entrevistava Juan Antonio Bayona i quina ha estat la seva sorpresa en descobrir que estava conversant amb el germà bessó del cineasta.

Abundaven en aquesta primera trobada de grup de la jornada els cuiners, com els germans Torres, Isasaweis o Ferran Adrià, que es presenta en aquest Sant Jordi amb "Te cuento en la cocina".

Adrià ha afirmat que el seu llibre és la reivindicació de la cuina ja des de la infància mentre ha constatat: "El guacamole és avui tan cuina popular catalana com els canelons de Sant Esteve".

El conseller de Cultura, Santi Vila, afronta amb positivisme la jornada, que ha definit com a "festa cívica i d'alegria en la qual la cultura i els llibres, en concret, juguen un paper molt destacat".

Vila, que ha estat obsequiat amb un assaig polític, ha regalat dues biografies: la de Jacint Verdaguer, escrita per Marta Pesarrodona i Narcís Garolera, i la de Cervantes, de Jordi Gracia.