El temps pasqual és molt adient per continuar reflexionant sobre les obres de misericòrdia, per fer-ne vida comptant amb els dons del Senyor Ressuscitat.

Perdonar és la pedra de toc de l'amor segons Jesucrist. Recordem el parenostre: «Perdoneu les nostres culpes, com nosaltres perdonem...». Recordem la pregunta de Pere a Jesús: «Quantes vegades he de perdonar el meu germà... set vegades?». Resposta: «Setanta vegades set». Recordem Jesús crucificat perdonant els seus ?botxins...

Recordem tants sants i santes, des de sant Esteve fins avui, que han donat la vida perdonant...

La raó del perdó es troba en el fet d'haver estat perdonats nosaltres, exigència de Jesús en comentar la paràbola dels malversadors de béns: «No t'havies de compadir del teu company, com jo m'havia compadit de tu?». El perdó és un gest gratuït, no obligat; és la imitació que fan els fills de la misericòrdia del Pare. El perdó és la més gran manifestació de l'amor. El perdó és una de les actituds més difícils, però alhora més necessàries per a la relació entre les persones i per a una veritable convivència.

Tots coneixem algú que pel mal i el sofriment rebuts no vol o no pot perdonar. No ens podem posar en el seu loc, però sí que ens podem posar al nostre lloc. També jo i tu hem estat ferits, també ens han fet o fan mal, i sovint els autors són persones properes. Aleshores, es tracta de canviar la nostra actitud personal.

El perdó és fonamental per a les comunitats cristianes, perquè puguin ser un signe de la nova relació entre persones, perquè puguin ser acollidores i perquè visquin l'evangeli. Només el perdó pot expressar que la comunitat cristiana és senyal d'una manera de viure nova, segons Jesús. Entre les persones amb grans responsabilitats a les parròquies sorgeixen sovint tensions, gelosies, rivalitats, rancúnies... Aleshores pot començar l'afebliment de la comunitat. Cal saber perdonar, i alhora ser perdonat, perquè una parròquia sigui una comunitat cristiana. L'Església ha de ser la casa del perdó.

El perdó en la vida «normal i rodinària»[...]» (extret del Full Parroquial d'aquesta setmana)