Cinc llibreters de Girona han proposat cadascun d'ells tres llibres partint dels seus gustos més personal i sincer, a petició del Diari de Girona, per oferir als lectors una petita selecció dels milers i milers de títols que durant tota la jornada d'avui s'apilonaran a les parades de les llibreries de Sant Jordi, al costat d'una oferta de roses que no serà menys cridanera.

Els llibreters de les cèntriques llibreries Les Voltes, Geli, Llibreria 22 i Llibreria Empúries, a més del responsable de la llibreria de segona mà Sweet Books, han proposat obres de tota mena, des d'autors gironins de ficció fins a una cusirosa guia de les 50 papallones més comunes a Catalunya. Entre els seus gustos hi ha també obres de màxima actualitat, supervendes internacionals com Claudio Magris, al costat de llibres d'altres èpoques, ja descatalogats, però que el mercat del llibre usat posa en bones condicions a disposició del lector.

JOAN MATAMALA - LLIBRERIA LES VOLTES

Des de la històrica llibreria Les Voltes, que només serveix títols en català, Joan Matamala recomana la nova novel·la Temps d'Herois. El setge de Girona de 1809, del guixolenc Gerard Bussot, perquè «ens ensenya la història que ens han amagat i la cruesa dels setges de Girona». En segon lloc, Matamala proposa un llibre que no és novetat d'aquest any, però «és molt interessant», l'Atles manual d'història de Catalunya, de Víctor Urtado, «que permet seguir amb una mapes molt ben dissenyats la història del nostre país des del paleolític fins a la unió amb Aragó». La tria de Matamana conclou amb el debut literari de Bonaventura Anson, artista plàstic de Tossa de Mar que recupera a Amb gust de sal les històries del mar narrades amb el vocabulari mariner.

ERNEST RIERA - SWEET BOOKS (segona mà)

L'olor de vell flota en l'aire d'aquesta entranyable botiga de llibres usats, quan el seu responsable, Ernest Riera, ens proposa recuperar L'ombra de l'atzavara, «una de les millors novel·les de Pere Calders». En segon lloc mostra Una lectora poc corrent, d'Alan Bennett, un llibre que «agradarà moltíssim a tothom que el llegeixi». I en tercer lloc mostra l'Antologia de Spoon River, d'Edgar Lee Masters, un clàssic nord-americà publicat per primera vegada en català per l'editorial gironina Llibres del Segle.

JOSEP DOMÈNECH - LLIBRERIA GELI

Josep Domènech no dóna l'abast a atendre tants clients a la transitada llibreria Geli, però l'home, escriptor també al seu torn, troba un forat per presentar la nova novel·la de l'aclamat Ponç Puigdevall, D'incògnit, «literatura pura i dura al servei de l'estil personalíssim de l'autor». El segon llibre que mostra Domènech és El futuro siempre ataca por la espalda, de Rafael Ruiz de Gauna, una «delicatessen escrita per un autor capaç de combinar, en un sol text, les diferents llengües de l'Estat, tot creant un efecte sorprenent i una poesia d'alt voltatge». Domènech tria finalment la guia Papallones, de Marià Pou Nadal, «indicada per a amants de la natura en general i la lepidopterologia en particular, ja que el bon lector, sabedor de la dèria de Nabokov per aquests insectes, acabarà llegint sens dubte alguna de les seves obres mestres». El llibre mostra les 50 papallones més comunes a Catalunya.

JORDI GISPERT - LLIBRERIA 22

A la 22 no paren de sortir i entrar de la botiga de còmics a la llibreria i a la nova sala de presentacions. Jordi Gispert es decanta per No és procedent, el darrer llibre de l'italià Claudio Magris, «pregoner precisament aquest any al Sant Jordi a Barcelona». També tria Història del nou ?cognom, d'Elena Ferrante, autor desconegut que s'amaga sota aquest pseudònim i escriu sobre «el sòrdits barris suburbials de Nàpols». I, finalment, Antologia de contes, de David Foster Wallace, «un llibre fora dels més venuts però molt singular, una selecció de contes a càrrec de l'escriptor empordanès Vicenç Pagès».

MARIA CARME FERRER - LLIBRERIA EMPÚRIES

La porta no para d'obrir-se i tancar-se a la Llibreria Empúries. La responsable, Mari Carme Ferrer, tria en primer lloc Flores para la señora Harris, de Paul Gallico, «una petita gran joia sobre una dona que fa la neteja a les cases i en un armari veu dos vestits de Dior que farà el possible per aconseguir». En segon lloc presenta Un abril prodigiós, d'Elisabeth Von Arnim, «la història de quatre dones que decideixen fer un viatge a la Toscana sense els marits». El tercer llibre és A punt d'estrena, de Maria Carme Roca, un llibre que recorre les darreres dècades per acabar a la Barcelona actual i presenta «històries d'amors i desamors» en el context de la societat d'avui.