El dramaturg Esteve Polls, un dels més reconeguts de l'escena catalana del segle XX, mentor de grans actrius com Núria Espert i degà dels directors teatrals espanyols, va morir ahir als 93 anys.

Nascut a Barcelona el 1922, Polls es va acostar al món teatral després de la Guerra Civil, primer com a aficionat i, a partir de 1952, ja com a professional, dirigint l'obra L'amor viu a dispesa, de Josep Maria de Sagarra.

Cinc anys més tard, el 1957, Polls, que definia la seva vida com "una barreja entre el drama i la comèdia", es va convertir en el primer director que va posar en escena una obra clàssica en català durant el franquisme, Juli Cèsar, de William Shakespeare.

A Madrid, Polls va dirigir diversos muntatges al Teatro de la Zarzuela dels anys 1960 i 1961, al desaparegut teatre Recoletos el 1959, al Reina Victoria més tard i en la dècada de 1970 a l'Español i al María Guerrero.

El 1965 se'n va anar a "fer les Amèriques" i va col·laborar en la creació de les companyies nacionals de teatre de Colòmbia i Costa Rica. D'aquests anys a Amèrica amb la seva dona, l'actriu Montserrat Salvadó, era dels que tenia millor record.

De retorn a Catalunya, el 1974 es va fer càrrec del Teatre Nacional de Barcelona Cia Ángel Guimerà.

Després d'uns anys que no van ser precisament "un camí de roses" per al dramaturg, que va confessar que va sentir que "ja no existia" per al sector ni per a l'administració cultural, el 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2011 va ser guardonat amb l'Arlequí de Teatre. Amb més de 400 obres a les seves esquenes, Esteve Polls va escriure el 2009 les memòries Cinc minuts abans que caigui el teló; memòries de tota una vida dedicada al teatre.