Responsables de set formacions polítiques amb representació al Parlament de Catalunya, tots ells diputats i tots ells seguidors de la sèrie televisiva Borgen, participaran avui a Girona en el debat La realitat supera la ficció?, en el qual fàcilment s'establiran comparacions entre la sèrie de ficció de la cadena pública danesa i la realitat del Parlament espanyol, encallat entre la convocatòria d'unes noves eleccions o la formació d'un govern inèdit de coalició.

Borgen presenta les interioritats i negociacions del Parlament danès després que el partit conservador ha aconseguit guanyar les eleccions, però no té majoria per formar govern. El partit socialista és el segon més votat i, finalment, accedirà a formar govern amb els moderats -una tercera força que a les Corts espanyoles es pot equiparar a C's-, cedint-los la presidència. D'aquesta manera, una candidata inicialment sense possibilitats acabarà convertint-se en la flamant nova primera ministra de Dinamarca.

Les comparacions estan servides i en el debat d'avui -Teatre Municipal, 19 hores-, difícilment els polítics convidats podran evitar contraposar la ficció de la sèrie danesa amb el context polític espanyol actual. El debat serà l'acte inaugural del nou Plot Girona Sèries Fest, per passar tot seguit a la projecció del primer episodi de Borgen.

La llista dels polítics convidats promet un debat amb arguments de pes. Els convidats, tots diputats al Parlament català, són ni més ni menys que Jordi Cuminal (CDC), Adriana Delgado (ERC), David Mejías(C's), Miquel Iceta (PSC), Joan Coscubiela (CSQP), Joan Milián (PP) i Eulàlia Reguant (CUP).

Tots ells han vist la sèrie i, per tant, podran especular sobre les possibilitats d'arribar a un pacte a Espanya, ja amb el cronòmetre en temps de descompte. Moderarà la periodista gironina Gemma Esteba.

D'altra banda, es dóna la circumstància que, per accedir al debat, els convidats hauran de passar a tocar del Tron de Ferro de la sèrie Joc de Trons, l'espectacular cadira que durant un parell de dies ha quedat situada precisament al Teatre Municipal, a disposició del gironins, i molts fan cua per asseure-s'hi i fotografiar-se. La coincidència de l'arrencada del Plot Girona Sèries Fest amb la promoció de Joc de trons és pura casualitat.

El festival, coorganitzat per l'Ajuntament de Girona i Mirut Produccions, amb el patrocini de Movistar+, s'allargarà fins al dia 1 de maig amb la intenció de convertir-se en el punt de trobada de professionals i divulgadors del sector de les sèries televisives, per apuntalar la capitalitat de Girona en aquest fenòmen actual.

Les sèries televisives que formen part del cartell del Plot poden veure actualment a Movistar+.

En els dies successius, el Plot estrenarà en pantalla gran les sèries The Catch (dimecres 27), el primer episodi de la quarta temporada de House of Cards (dijous 28), l'últim episodi de la segona temporada de Penny Dreadful (divendres 29), de cara a escalfar motors per la imminent estrena de la tercera, i un programa doble d'adaptacions literàries format pel primer episodi de la minisèrie de la BBC Guerra i pau i el primer de la segona ?temporada d'Outlander (dissabte 30).

L'1 de maig, es farà una sessió especial a l'Auditori de la Mercè amb la projecció del primer episodi de la segona temporada de la webserie Les Coses Grans, amb la presència del seu creador, Roger Coma; i un capítol de la sèrie Què va ser de Jorge Sanz?, una producció original Movistar+ dirigida per David Trueba.

Mirut Produccions està formada pel periodista Pep Taberner i els crítics de televisió Toni de la Torre i Pep Prieto.