La casa de subhastes Sotheby's va vendre ahir a París un diari ?inèdit de Dalí per 91.800 euros. La llibreta, del 1930, conté una trentena de dibuixos originals, notes manuscrites i comptes de despeses i està valorada en entre 40.000 i 60.000 euros.

El quadern de Dalí es va subhastar en el marc d'una audició que durarà vins avui i que compta amb 495 peces més, totes procedents de la mateixa biblioteca privada R & B. L, en una sessió dedicada al dadaisme i al surrealisme. Sotheby's calcula que el conjunt de la col·lecció es vendrà per entre 3,5 i 5 milions d'euros.

El diari inèdit de Dalí «és absolutament magnífic», segons Heilbronn. En la llibreta, de 42 pàgines i tapes de cuir, Dalí fa servir tinta negra, blava i vermella. «La seva lletra és molt petita, extremadament difícil de llegir, i amb la seva fonètica, molt especial, escriu com parla, i cal rellegir diverses vegades per poder entendre els seus textos», per exemple un comentari sobre la tècnica dels «cadàvers exquisits» o «textos literaris».

Entre aquestes notes manuscrites, apareixen «croquis i dibuixos de caps de dona amb peixos al cap, cavalls», estudis d'El cavaller de la mort o, fins i tot, un autoretrat del pintor, acompanyat de Gala i de l'escriptor surrealista René Crevel. «Són esborranys del que acabaran sent les seves pintures dels anys 30 i 35», destaca Heilbronn. Dalí, en el mateix quadern, fa els seus comptes i es pot saber què ha menjat, per exemple.