Els 10 llibres més venuts durant la diada de Sant Jordi només representen el 5% del total de vendes de la jornada, segons va revelar ahir el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, una proporció que desmenteix el tòpic que les vendes es concentren en uns pocs llibres, i confirma la diversitat de preferències dels lectors.

Els llibreters van facturar 20,96 milions per Sant Jordi, fet que suposa un increment de facturació d'un 3% de la jornada en relació amb el 23 d'abril del 2015, segons les dades presentades ahir.

Antoni Daura va explicar que el 23 d'abril passat es van vendre 1,6 milions d'exemplars, unes dades que corroboren «les sensacions positives de la jornada de no retrocedir i fins i tot de créixer una mica quant a les vendes».

El rànquing definitiu del Gremi de Llibreters de Catalunya ha consolidat La filla del capità Groc de Víctor Amela, Tot això ho faig perquè tinc molta por d'Empar Moliner i La noia del tren de Paula Hawkins en les tres primeres posicions de la ficció en català. La llista dels més venuts de no ficció en aquesta llengua té Sergi Pàmies encapçalant el rànquing, seguit del llibre de Carles Capdevila i de Marie Kondo.

En castellà, La chica del tren continua imposant-se en primera posició en ficció, seguida d'Historia de un canalla de Julia Navarro. En la tercera posició irromp amb força 13 Rúe del Percebe de Francisco Ibáñez, desplaçant la novel·la d'Almudena Grandes, que cau a la cinquena posició. X de Risto Mejide en castellà escala de la segona fins a la primera posició en no ficció.

Respecte al nombre de títols oferts en la Diada de Sant Jordi, se'n van comercialitzar un total de 45.267, un 5% més que el 2015.

Els lectors opten pel català

D'altra banda, una dada que també crida l'atenció és que, tot i que l'oferta de títols en català era inferior, aquest Sant Jordi constata un any més que la majoria dels exemplars venuts per la diada són en català (54,32%), trencant la tendència anual, en què el castellà s'imposa en les vendes, i el català no arriba al 30% en la mitjana anual.

El 47,64%s títols venuts a Girona va ser en català, mentre que el 52,36% en castellà. Amb tot, malgrat que l'oferta de títols en català era inferior a la de castellà, en valorar les vendes en nombre d'exemplars, el llibre en català s'imposa i assoleix el 65,16% de les vendes, superant el castellà, que es va situar en el 34,84%. Girona és la segona demarcació on es van vendre més títols (11.568) per darrere de Barcelona (41.516), i per sobre de Tarragona (9.748) i Lleida (9.636). Per gèneres, 2.976 títols corresponen a la ficció, 4.203 a no ficció i 4.389 d'infantil i juvenil.

El llibre més venut en català a Girona és el de Víctor Amela, mentre que Confessions d'un culer defectuós s'imposa en no ficció.

A la fira de Bolonya

La literatura infantil i juvenil de Catalunya serà la convidada de la propera edició de la Fira de Bolonya, que se celebrarà del 3 al 6 d'abril de l'any que ve. Així ho va confirmar el conseller de Cultura, Santi Vila, en la roda de premsa de balanç de Sant Jordi.

La decisió arriba després de més de tres anys de feina, ja que Àlex Susanna, llavors director adjunt de l'Institut Ramon Llull (IRL), va anunciar en una entrevista el 2013 la intenció de fer possible la invitació a aquesta fira, una de les més importants de literatura il·lustrada.