El regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, ha afirmat aquest matí que «els músics també han de menjar» i que «quan la cultura és inversió no hi té cabuda el concepte elitista», ha dit en la presentació del balanç del festival Strenes.

Amb aquestes afirmacions, Ribas dóna resposta a les acusacions formulades dijous pel Defensor de la Ciutadania de Girona, Ramon Lorente, que va recriminar a l'equip de govern de la ciutat que destini «milers d'euros a activitats culturals prescindibles». Llorente va esmentar el cas del festival Temporada Alta, que rep un milió en aportacions municipals.

Carles Ribas ha respost amb contundència que si el públic paga entrada «no és només» per satisfer el lucre d'una empresa organitzadora, sinó per pagar els músics. «Els artistes tenen dret a percebre una remuneració per poder continuar la seva feina de creació».

«Hem d'entendre que rere una obra de teatre o rere un concert hi ha un treball de creació. Altra cosa seria qüestionar el 21% d'IVA cultural», ha respost el regidor a preguntes dels periodistes sobre les acusacions d'elitisme formulades el dia abans per Llorente, en la presentació de la seva memòria anual.

A més, Ribas ha afegit que «la cultura és inversió» i ha apostat per «invertir en cultura» especialment en «períodes de crisi». L'Strenes rep 108.000 euros de les arques municipals i, segons Ribas, té un retorn d'un milió. El regidor ha remarcat que s'han fet 12 concerts gratuïts i els usuaris del carnet Girona Cultura tenen descomptes.

La resposta de Ribas a Llorente s'ha produït durant la presentació d'un balanç «molt positiu» de la passada edició del festival Strenes. «L'Strenes no només es consolida, sinó que s'accelera», sosté el regidor de Cultura, segons el qual el festival aporta «valor social i cultural».

El director de l'Strenes, Xavi Pascual, s'ha mostrat «content» i ha presentat els millors números dels darrers anys d'un festival que en la present edició ha rebut un total de 27.500 espectadors, 8.500 dels quals de pagament.

Una enquesta telemàtica amb 723 respostes entre els 8.500 usuaris de pagament ha conclòs que un 36% del públic (més de 1.000 persones) ha pernoctat a la ciutat, mentre que un 62% (unes 5.000 persones) han sopat a la ciutat abans o després del concert.

Segons el director de l'Strenes, del total de 27.500 espectadors, 17.600 són visitants que han acudit expressament a la ciutat pel festival, i un 36% del públic és de la pròpia Girona, mentre que un 20% procedeix de Barcelona i el restant 44% ve d'una cinquantena de poblacions diferents de les comarques gironines. La despesa mitjana dels usuaris sense entrada és de 21'9 euros, segons una estimació dels organitzadors.

Pel que fa als índex de satisfacció, un 86% respon «Molt bé» o «bé», mentre que un 14% troba la seva experiència «regular», «malament» o «molt malament».

Ribas i Pascual coincideixen que amb vista a properes edicions s'han de treballar perquè hi hagi més pernoctacions, per exemple oferint paquets que incloguin una entrada més la nit d'hotel i una visita a la ciutat històrica i el seu patrimoni.

El creixement del festival s'estima en un 27% respecte de l'any anterior i la nota que li posa la gent que ha recomanat l'Strenes és d'un 8,55, mentre que el 48% dels espectadors s'han convertit en prescriptors, segons dades facilitades per Carles Ribas.

D'altra banda, la presentació del balanç, fet al matí a la sala Miquel Diumé de l'Ajuntament de Girona, s'ha fet coincidir amb el lliurament del Premi Descobertes a l'artista Marion Harper.