John Wayne (228 milions de cerques), Elizabeth Taylor (205 milions) i Leo Messi (151 milions). Algunes de les celebritats més buscades al cercador Google han estat fotografiades a la Costa Brava i ara formen part de l'exposició de fotografies Costa Brava. Glam & Click, inaugurada ahir al CaixaFòrum Girona i a 18 establiments de l'associació Costa Brava Hotels de Luxe.

Walt Disney, Rock Hudson, Kirk Douglas, Frank Sinatra, Salvador Dalí o Lady Di són altres dels personatges famosos que han visitat les comarques gironines i la seva imatge ha quedat immortalitzada en els retrats que diferents fotògrafs van realitzar entre l'any 1950 i l'actualitat per a l'agència EFE, organitzadora i productora de l'exposició, amb l'Obra Social La Caixa i Costa Brava Hotels de Luxe.

David Álvarez, periodista de l'agència EFE i comissari de l'exposició, va explicar ahir en la presentació al CaixaFòrum que «la història de la Costa Brava la tenim tota repartida en el gran arxiu gràfic d'EFE, que té en el seu conjunt un total de 16 milions d'imatges». Moltes de les imatges són dels últims festivals de Cap Roig.

Amb codi QR

Álvarez ha fet el treball de recerca que ha conduït a una selecció de 101 fotografies que han estat degudament copiades i ampliades per ser exposades a diferents hotels de luxe de l'Empordà, la Selva i el Pla de l'Estany, amb la incorporació d'un codi QR que permet desenfundar el mòbil i accedir amb un clic a informació complementària.

S'han mantingut els textos originals dels peus de foto, tal com es van redactar a cada època, de manera que l'exposició és també un exercici de periodisme. La foto més recent correspon a l'actuació l'estiu passat del cantant Sting al festival de Cap Roig, un escenari que ha permès portar cap a la Costa Brava icones de l'escena com Diana Ross, Enrique Iglesias o Alejandro Sanz.

La representació gironina l'encapçala Salvador Dalí, que apareix al seu domicili de Port Lligat acompanyat per Walt Disney i l'escriptor Josep Pla.

Costa Brava. Glam & Click és una idea original del difunt empresari turístic Climent Guitart.

L'exposició defuig el convencional ordre cronològic per classificar les imatges en funció del nombre de recerques a Google que ha rebut cadascun dels personatges que en algun moment ha visitat la Costa Brava.

Les exposicions es poden visitar al CaixaFòrum Girona (20 fotos) i als 18 hotels de luxe de l'associació, amb entrada gratuïta oberta a tothom. Cada hotel ha escollit les imatges més relacionades amb la seva àrea geogràfica. Algunes de les fotos es repeteixen en un i altre hotel. En cap cas es poden visualitzar el conjunt de les 101 fotos en una sola sala.

La mostra es podrà visitar fins al 30 de setembre i, a partir d'aquesta data, tindrà una recorregut per diverses poblacions de les comarques gironines. La inauguració oficial va tenir lloc ahir a la tarda a l'Hotel Guitart Monterrey de Lloret de Mar.

A la roda de premsa de presentació hi van participar Critina Cabañas, presidenta de Costa Brava Hotels de Luxe; Josep M. González, director de l'àrea de negoci de Caixabank a Girona ciutat; i Rosa Gil, directora del CaixaForum Girona, a més de l'esmentat David Álvarez. L'exposicó té la col·laboració de les empreses Damm i HP.