Dues pel.lícules catalanes han estat les grans triomfadores al 19è Festival de Cinema de Màlaga. 'Callback', de Carles Torras, s'ha endut aquest dissabte la Biznaga d'Or a millor pel.lícula gràcies a un thriller psicològic rodat als carrers de Nova York que retrata el cantó més fosc de l'anomenat 'somni americà'. La cinta s'ha emportat dos guardons més: millor guió i millor actor per al xilè Martín Bacigalupo.

'La propera pell', d'Isaki Lacuesta i Isa Campo, ha estat l'altra gran protagonista ja que ha acaparat quatre premis més: guardó especial del jurat, millor direcció, millor actriu per a Emma Suárez i millor muntatge.

'Cerca de tu casa', d'Eduard Cortés, tampoc se n'ha anat amb les mans buides i ha aconseguit el premi a la millor música per a la banda sonora de Sílvia Pérez Cruz.

Finalment, el ple català en l'apartat de llargmetratges s'ha completat amb els guardons a Quatretondeta, de Pol Rodríguez, que s'ha emportat el premi a la millor fotografia (ex aequo amb 'Koblic') i una menció especial del jurat, que en aquesta 19a edició ha estat integrat per Manuel Martín Cuenca, Belén López, Pilar Martínez-Vasseur, Alberto Ammann, Daniel Guzmán i Manuel Hidalgo.

El palmarès del certamen s'ha completat amb el premi a la millor actriu de repartiment per a Silvia Maya a 'Julie', el premi al millor actor secundari per a Óscar Martínez a 'Koblic' i un premi especial del jurat de la crítica que també s'ha endut 'La propera pell', d'Isaki Lacuesta i Isa Campo. El premi del públic ha estat per a 'La noche que mi madre mató a mi padre', d'Inés París.

Pau Faus, millor director documental per 'Alcaldessa' En l'apartat documental, el 19è Festival de Cinema de Màlaga ha premiat 'Nosotras. Ellas', de Julia Pesce, com a millor cinta. Pau Faus per 'Alcaldessa' i Jorge Caballero per 'Paciente' han compartit ex aequo el guardó de millor director documental.

'Alcaldessa' és el primer llargmetratge del barceloní Pau Faus, s'estrenarà als cinemes el proper 27 de maig i narra el vertiginós trajecte d'Ada Colau des de l'activisme social fins a l'alcaldia de Barcelona.

I l'apartat de curtmetratges no ha volgut ser menys i la presència catalana també ha estat reconeguda amb el premi al millor curtmetratge de ficció per a 'No me quites', de Laura Jou. Un minifilm que també ha aconseguit el guardons a millor actriu per a Laia Costa i millor actor, per a Hammudi Al-Rahmoun Fon.

Finalment, el curt 'Campanya' -d'Andrés Alonso, Catarina Brites, Alejandro Cabrera, Lara Curto i Damián Depetris- ha marxat de la capital malaguenya amb el premi especial del jurat.