"L'Strenes no només es consolida, sinó que s'accelera", va afirmar ahir el regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, segons el qual el festival aporta "valor social i cultural".

En la presentació del balanç de la recent edició, el director de l'Strenes, Xavi Pascual, es va mostrar "content" i va presentar els millors números dels darrers anys d'un festival que en la present edició ha rebut un total de 27.500 espectadors, 8.500 dels quals de pagament.

Una enquesta telemàtica amb 723 respostes entre els 8.500 usuaris de pagament ha conclòs que un 36% del públic (més de 1.000 persones) ha pernoctat als hotels de la ciutat, mentre que un 62% (unes 5.000 persones) hi han sopat abans o després del concert.

Segons el director de l'Strenes, del total de 27.500 espectadors, 17.600 són visitants que han acudit expressament a la ciutat pel festival, i un 36% és públic de la mateixa Girona, mentre que un 20% procedeix de Barcelona.

El restant 44% ve d'una cinquantena de poblacions diferents de les comarques gironines. Els espectadors d'espectacles gratuïts deixen a la ciutat una mitjana de 21,9 euros, segons els organitzadors.

Pel que fa als índex de satisfacció, un 86% respon "molt bé" o "bé", mentre que un 14% troba la seva experiència "regular", "malament" o "molt malament".

Ribas i Pascual coincideixen que, amb vista a properes edicions, s'han de treballar perquè hi hagi més pernoctacions, per exemple oferint paquets que incloguin una entrada més la nit d'hotel i una visita a la ciutat històrica.

El creixement del festival s'estima en un 27% respecte de l'any anterior i la nota que li posa la gent que ha recomanat l'Strenes és d'un 8,55, mentre que el 48% dels espectadors s'han convertit en prescriptors, segons Ribas.

Rèplica a Ramon Llorente

D'altra banda, el regidor Ribas va afirmar que "els músics també han de menjar" i que "quan la cultura és inversió no hi té cabuda el concepte elitista", va dir, en resposta a les acusacions formulades dijous pel Defensor de la Ciutadania de Girona, Ramon Lorente, que va recriminar que es destini "milers d'euros a activitats culturals prescindibles".

Carles Ribas va aprofitar la presentació del balanç del festival per afirmar amb contundència que si el públic paga entrada "no és només" per satisfer el lucre d'una empresa organitzadora, sinó per pagar els músics. "Els artistes tenen dret a percebre una remuneració per poder continuar la seva feina de creació".

"Hem d'entendre que rere una obra de teatre o rere un concert hi ha un treball de creació. Altra cosa seria qüestionar el 21% d'IVA cultural",va afegir el regidor a preguntes dels periodistes sobre les acusacions d'elitisme formulades el dia abans per Llorente en la presentació de la seva memòria anual. L'Strenes rep 108.000 euros de les arques municipals i, segons Ribas, té per a la ciutat un retorn d'un milió. El regidor ha remarcat que s'han fet 12 concerts gratuïts i els usuaris del carnet Girona Cultura tenen descomptes.