Viridiana, El espíritu de la colmena, El verdugo, Plácido i Arrebato són les cinc millors pel·lícules espanyoles de la història, segons una enquesta publicada per la revista Caimán. Cuadernos de cine amb motiu del seu número 100.

El director de la publicació, Carlos F. Heredero, va recordar ahir que la revista va néixer al maig del 2007 i en arribar als cent números ho han volgut celebrar traçant "una radiografia de com es veu avui la història del cinema espanyol". Per a això han triat les cent millors pel·lícules de tots els temps.

Per aconseguir-ho, van optar per no preguntar als creadors del sector, sinó a periodistes de cinema, crítics, historiadors, professors universitaris, directors de festivals o hispanistes, entre altres especialistes, i finalment han estat 350 els participants en l'enquesta. Cadascun d'aquests 350 experts ha assenyalat les deu millors pel·lícules al seu judici, se n'han votat un total de 455 i les cinc citades que han encapçalat la llista són les úniques que han rebut més de cent vots..

Entre les cent millors pel·lícules hi ha tretze documentals, una producció per a televisió (La cabina, d'Antonio Mercero), quatre de directors estrangers i només sis films dirigits per dones, la qual cosa, per a Heredero mostra "que segueix havent-hi una desigualtat sagnant en aquest camp". Els cinc directors més votats en l'enquesta són, per aquest ordre, Luis García Berlanga, Víctor Estarrufi, Luis Buñuel, Pedro Almodóvar i Fernando Fernán-Gómez.

Si s'analitzen els resultats per dècades, destaca que hi ha tres pel·lícules de Buñuel que estan al capdavant dels seus respectius trams.