L'exposició Masó: interiors permet des d'ahir "entrar" en nou edificis de Rafael Masó situats a cinc ciutats diferents: Girona, Sant Feliu de Guíxols, Olot, Torroella de Montgrí i l'Estartit. De fet, la mostra es podrà veure a totes aquestes localitats entre 2016 i 2018. Inaugurada ahir al Museu d'Història de Girona i a la Casa Masó, l'exposició és un recorregut per l'interior de nou habitatges dissenyats per l'arquitecte entre 1907 i 1932. La panoràmica demostra que un dels aspectes més innovadors de l'obra de Masó va ser el seu concepte de disseny i decoració de la llar.

L'exposició coincideix amb el desè aniversari de la celebració de l'Any Masó i de la creació de la Fundació que du el seu nom. Comissariada per Jordi Falgàs, l'exposició parteix del fet que un dels aspectes més innovadors però alhora poc estudiats de l'obra arquitectònica de Rafael Masó és el seu concepte del disseny i decoració de la llar, que personifica els valors del Noucentisme i de l'interior modern. "Ho comprendries millor si tinguessis a les mans aquelles revistes angleses i alemanyes que jo tinc", deia Masó a la seva futura esposa el 1910. Ara, els visitants de la mostra ho podran entendre de primera mà, sense necessitat de cap revista a les mans.

L'arquitecte estava al corrent del que passava en arquitectura i decoració d'interiors al centre i nord d'Europa, on es van desenvolupar tendències en què predominaven la geometria, la simplicitat i la transparència no exempts de sofisticació i refinament.

Cent anys després, l'exposició permet veure el paper de Masó a l'hora d'introduir i adaptar determinats corrents estètics, arquitectònics i decoratius europeus a Catalunya, i també diferents aspectes de la nostra societat i cultura durant les primeres dècades del segle XX.

El recorregut permet endinsar-se per alguns dels interiors més representatius de Masó, analitzats des de la història de l'arquitectura moderna però al mateix temps des del seu rol a l'hora de definir identitats, ja que s'ha tingut en compte el paper dels clients de l'arquitecte i la seva voluntat de construir i projectar una determinada imatge de si mateixos.Per això, s'hi poden trobar personatges de l'aristocràcia sorgida durant la Restauració i prototips de l'alta burgesia nascuda amb la industrialització.

Les cases de la mostra

Després d'una introducció en la qual es mostren al públic les publicacions que llegia Masó per constatar que estava al corrent dels moviments europeus, l'exposició situa el visitant a diferents immobles: la Casa Quintana (Torroella de Montgrí), Casa Masó (Girona), Apartaments Masó Bru (Girona), Casa Masramon (Olot), Casa Ensesa (Girona), Casa Casas (Sant Feliu de Guíxols), Casa Salieti (L'Estartit), Casa Carles "Lo Mirador" (Torroella de Montgrí) i Palau Solterra (Torroella de Montgrí).

Paral·lelament a l'exposició tindran lloc activitats complementàries, com visites guiades a la Casa Masó, conferències i taules rodones.