Dues pel·lícules catalanes han estat les grans triomfadores al 19è Festival de Cinema de Màlaga. Callback, de Carles Torras, es va endur ahir la Biznaga d'Or a millor pel·lícula gràcies a un thriller psicològic rodat als carrers de Nova York que retrata el costat més fosc de l'anomenat "somni americà". La cinta també s'ha endut dos guardons més: millor guió i millor actor per al xilè Martín Bacigalupo. Paral·lelament, La propera pell, d'Isaki Lacuesta i Isa Campo, va ser l'altra gran protagonista, ja que va acaparar quatre premis més: guardó especial del jurat, millor direcció, millor actriu per a Emma Suárez i millor muntatge. Cerca de tu casa, d'Eduard Cortés, tampoc se'n va anar amb les mans buides i va aconseguir el premi a la millor música per la banda sonora de Sílvia Pérez Cruz.

El ple català en l'apartat de llargmetratges es va completar amb els guardons a Quatretondeta, de Pol Rodríguez, que es va emportar el premi a la millor fotografia (ex aequo amb Koblic) i una menció especial del jurat.

El palmarès es va completar amb el premi a millor actriu de repartiment per a Silvia Maya a Julie, al millor actor secundari per a Óscar Martínez a Koblic i un premi especial del jurat de la crítica que també es va endur La propera pell, de Lacuesta i Campo, aconseguint així un total de fins a cinc guardons. El premi del públic va ser per a La no-che que mi madre mató a mi padre, d'Inés París.

En l'apartat documental, el Festival va premiar Nosotras. Ellas, de Julia Pesce, com a millor cinta. Pau Faus per Alcaldessa i Jorge Caballero per Paciente van compartir ex aequo el guardó de millor director documental. Alcaldessa és el primer llargmetratge del barceloní Pau Faus i narra el trajecte d'Ada Colau des de l'activisme social fins a l'alcaldia de Barcelona.

L'apartat de curtmetratges no va voler ser menys i la presència catalana també va ser reconeguda amb el premi al millor curtmetratge de ficció per a No me quites, de Laura Jou, que també va aconseguir els guardons a millor actriu per a Laia Costa i millor actor per a Hammudi Al-Rahmoun Fon. Finalment, el curt Campanya d'Andrés Alonso, Catarina Brites, Alejandro Cabrera, Lara Curto i Damián Depetris es va endur el premi especial del jurat.