Les parets de la llibreria Les Voltes de la cèntrica plaça del Vi de Girona conserven el testimoni d'una nova generació d'artistes gironins que, encara en plena dictadura, van aventurar-se a trencar amb les formes acadèmiques i tradicionals, per donar pas a la introducció dels nous corrents estètics europeus.

Quan la llibreria va obrir les portes l'any 1963 amb l'objectiu d'oferir només llibres en català, per lluitar a favor de la supervivència d'una llengua que estava oficialment prohibida per la legalitat espanyola, el fons editorial en la llengua pròpia de Catalunya era tan escàs que per omplir de contingut el local es va crear un fons d'art amb obres dels artistes gironins.

Passats els primers anys, aquest vessant del negoci es va abandonar completament, però el local ja havia quedat impregnat de quatre intervencions de quatre dels ?artistes més importants de l'època: Enric Marquès, Francesc Torres Monsó, Carles Vivó i Emília Xargay.

Joan Matamala, actual responsables de Les Voltes, mostra orgullós una pintura mural d'Enric Marquès, uns juganers prestatges en ciment dissenyats per Torres Monsó, un pirogravat sobre fusta obra del polifacètic Carles Vivó, i el rètol del carrer que anuncia Les Voltes, un esmalt firmat per Emília Xargay que el local conserva intacte com el primer dia.

Ha passat més de mig segle i els quatre artistes, que figuren entre els de més renom de la nòmina de la segona meitat del segle XX a les comarques gironines, ja no són entre nosaltres.

Però les seves obres perviuen i situen Les Voltes de ple en el circuit de l'art més fresc i renovador del segle XX a la ciutat de Girona. Malgrat l'ofec polític i la repressió de l'època, aquests artistes, tots ells destacats activistes culturals, van saber trobar els camins de la creativitat i de la lliure expressió.

L'any 1963 es va inaugurar la Llibreria Les Voltes seguint una idea d'Ignasi Bosch, Joan Boladeras, Joan Gelada i Antoni Domènech. Fins a un total de 43 persones van contribuir a finançar una llibreria exclusivament en català a Girona. Per fer-ho, van constituir la Sociedad Limitada de Libros y Artes Decorativas. El projecte va entrar en crisi, però Feliu Matamala va fer-se'n càrrec i el local va sobreviure gràcies a la seva persistència. Avui és el seu fill Joan qui atén el negoci.