Un empresari australià confessa ser el creador de la moneda virtual

Craig Wright confirma ser Satoshi Nakamoto, el pseudònim de l'inventor de «bitcoin»

03.05.2016 | 07:20
Craig Wright ha resolt el misteri.

L'informàtic i empresari australià Craig Wright va posar ahir punt i final a molts anys de conjectures en identificar-se com Satoshi Nakamoto, el creador de «bitcoin», cosa que obre una nova era per a les transaccions en aquesta moneda digital. Wright va fer la sensacional revelació en una entrada publicada al seu bloc (www.drcraigwright.net), afirmant que «Satoshi ha mort», i a diversos mitjans de comunicació britànics -la BBC i les revistes The Economist i GQ-, a les quals ha demostrat físicament que ell va crear la criptomoneda i la seva plataforma d'operacions, blockchain.
El bitcoin és un actiu digital gestionat a través d'un sistema de pagament propi inventat per Wright sota el pseudònim de Nakamoto, qui va difondre la seva creació el 2008 i, el 2009, va obrir el programari al públic, que pot operar amb la moneda sense intermediaris, a través del sistema P2P. Es calcula que actualment hi ha en circulació a internet 15,5 milions de la divisa -que, encara que de moment és legal, no està regulada per cap banc central-, que suposen 5.800 milions d'euros.
En l'article publicat a la seva pàgina, Wright avança que, en revelar l'origen i detalls del seu projecte, la seva intenció és «crear un fòrum sobre bitcoin per dissipar els mites i alliberar el seu potencial per canviar el món a millor». També explica el procés per verificar una sèrie de claus que demostren que ell és el forjador del sistema que sosté la pionera moneda digital. Wright va fer una demostració a la cadena pública britànica BBC, que ahir publicava un vídeo a la seva pàgina web.
Així, per provar la seva identitat, l'investigador, nascut a Brisbane (Austràlia) el 1970 i expert en criptodivises, signa digitalment missatges amb claus encriptades creades durant els inicis del desenvolupament de bitcoin. Aquestes claus estan inextricablement lligades a blocs de la moneda que se sap que ?pertanyien a Satoshi Nakamoto, cosa que demostraria que són la ?mateixa persona. «Aquests són els blocs utilitzats per enviar 10 bitcoins a Hal Finney al gener (2009), la primera transacció amb bitcoins», explica Wright durant la demostració.
Hal Finney, precisa, és un dels enginyers que el va ajudar a transformar la seva idea en el protocol bitcoin. «Jo era la part principal, però altres persones em van ajudar», manifesta l'informàtic, llicenciat a més en Física nuclear i Química i doctor en Teologia.
En altres declaracions a la BBC, corrobora la seva identitat l'economista Jon Matonis, fundador de la Fundació Bitcoin. «Durant les demostracions a Londres, vaig tenir l'ocasió de veure les dades pertinents en tres línies diferents: criptogràfica, social i tècnica», afirma. «És la meva convicció que Craig Wright satisfà aquestes tres categories», assegura.

Problemes amb la justícia
La presumpta identitat de l'inventor de bitcoin ha estat focus de múltiples investigacions de la premsa en els últims anys. Al desembre de 2015, les revistes Wired i Gizmodo van identificar Wright com el possible creador, després de rebre uns documents que el vinculaven amb el projecte. Després de publicar aquesta informació, la policia australiana va registrar el seu habitatge i la seva oficina a Sidney, en una operació que, segons l'oficina fiscal australiana, no tenia a veure amb la criptomoneda, sinó amb altres assumptes de pagament d'impostos. Sobre aquesta operació, Wright va dir a la BBC que està cooperant amb les autoritats: «Tinc els advocats negociant amb ells sobre quant he de pagar», declara.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema