Una excursionista ha trobat fortuïtament a les rodalies d'Olesa de Montserrat (Barcelona) una empremta fossilitzada d'un rèptil que va viure fa 230 milions d'anys i que és la millor conservada que s'ha trobat a Espanya fins ara. Segons van informar ahir fonts de la Generalitat, el passat 22 d'abril, l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat va fer entrega oficial al Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura d'una icnita -motlle de petjada de peu- de rèptil del període Triàsic mitjà, fa 230 milions d'anys. Es tracta d'una troballa paleontològic fortuït realitzat a principis de mes per una persona en el transcurs d'una excursió a les rodalies d'Olesa.

Segons el paleontòleg de la Universitat Autònoma de Barcelona i col·laborador de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, Eudald Mujal, expert en paleontologia del Triàsic, la troballa és el motlle d'una petjada de peu de la icnoespècie Isochirotherium, que correspon a rèptils antecessors dels dinosaures i cocodrílidos. L'estat de conservació és «excepcional i conserva impressions del detall de les urpes i de la pell», va explicar el mateix paleontòleg, segons recull una nota de premsa.

A 2.800 metres de distància, fa pocs anys, van ser trobades altres icnites en el mateix nivell geològic, i també en aquest nivell se n'han localitzat recentment unes altres a Castellar del Vallès (Vallès Occidental). Aquests tres jaciments són els únics de restes de rèptils de la Península Ibèrica d'aquesta edat i la icnita d'Olesa és la millor preservada de totes les trobades fins ara.