La nova tipografia extreta de les lletres del Tapís de la Creació de Girona està a punt de ser llençada al món. Un disseny de lletra de mil anys d'antiguitat es podrà incorporar a ordinadors digitalitzada abans que finalitzi l'exposició Floreix la lletra, visitable a la Casa de Cultura de Girona fins al 31 de maig, i que s'acompanya d'un programa de conferències.

La font tipogràfica estarà disponible els propers dies en disquet i s'adjuntarà al llibre de l'exposició. Després de l'estiu també es podrà descarregar d'internet.

Els impulsors del projecte són la historiadora de l'art Cristina Simon i la dissenyadora gràfica Cristina Flórez, juntament amb el degà del Col·legi de Disseny Gràfic de Catalunya, Jesús del Hoyo.

«L'exposició mostra el procés de recerca de dos anys fet per arribar a tenir aquesta lletra digitalitzada i també ret homenatge a les lletres del tapís», una de les teles de l'època del romànic més importants del món, van explicar ahir Simon, Flórez i Del Hoyo.

La nova lletra ha estat batejada amb el nom de «damassiana ornamentum». La damassiana és una tipografia ornamental creada al segle IV per Filòcal per al Papa Damas. Les fonts històriques es refereixen a la lletra del Tapís de la Creació amb el nom de «damassiana» per paral·lelisme amb aquella.

El projecte, que compta amb la complicitat del Capítol de la Catedral de Girona, donarà lloc a dues tesis doctorals de Simon i Flórez.

Tot va començar quan la gironina Cristina Simon, alumna del màster de tipografia de la Universitat de Barcelona, es va adonar que les lletres del famós Tapís de la Creació de Girona pràcticament no han estat estudiades, contràriament a la iconografia de la singular tela que explica la gènesis del món.

L'exposició presenta la lletra damassiana, però al Tapís s'han detectat com a mínim quatre tipografies més.

«La gran riquesa lletrística de la tela havia passat desapercebuda», afirma Simon.

Aquest dijous dia 5 començarà a l'Auditori Viader el cicle Diàleg amb la lletra amb una conferència de Simon i Flórez.

El cicle continuarà cada dimecres del mes de maig. Dimecres dia 11 seran l'experta Anna Labarta i el mateix Jesús del Hoyo els ponents de la segona conferència.