La pel·lícula Ocho apellidos catalanes, del director espanyol Emilio Martínez Lázaro, va ser l'octava europea més vista el 2015 a la Unió Europea (UE), on va comptabilitzar 5.134.311 entrades, segons un informe divulgat ahir per l'Observatori Audiovisual Europeu.

La seqüela d'Ocho apellidos vascos, rodada en bona part a Monells i altres localitzacions gironines, no va aconseguir superar els resultats de la cinta en què es va inspirar, que el 2014 va ser la tercera més taquillera d'aquesta mateixa llista, amb més de 9,3 milions d'entrades venudes.

El 2015, amb gairebé 38 milions d'espectadors, l'últim lliurament de James Bond, la cinta britànica Spectre, de Sam Mendes, va liderar la classificació europea i es va situar en segon lloc en la llista global. A distància, es van situar la francesa Implacable 3 d'Olivier Megaton i els seus prop de 9 milions d'espectadors; i l'alemanya Fack dj. Göhte de Bora Dagtekin (8,6 milions).

L'Observatori va corroborar que la majoria de les pel·lícules més vistes l'any passat en la UE, com és ja habitual, van ser produccions nord-americanes i van estar encapçalades per Star Wars: El despertar de la força i Minions, cadascuna amb gairebé 40 milions d'entrades venudes.

En la llista general, després de Spectre-excepció europea- se situen Jurassic World, Cinquanta ombres de Grey, Fast and Furious 7, Del revés i Els venjadors 2; l'era d'Ultrón, que superen els 20 milions d'espectadors, totes elles procedents dels EUA.

L'informe va revelar també que només el 19,2% de les pel·lícules vistes als cinemes espanyols van ser de producció nacional i que l'assistència a les sales de cinema del país es va mantenir.