Pablo Milanés i Rafael Amargo actuaran en el Festival Portalblau de l'Escala, un festival que arriba a la novena edició i se celebrarà entre el 15 de juliol i el 7 d'agost.

Ara, amb el canvi de direcció, a càrrec de Fran Arnau, el festival fa un salt endavant i aposta per portar músics «d'altres mars», no només de la Mediterrània com fins ara, i també per presentar artistes de gèneres diversos que estiguin triomfant i s'estiguin convertint en nous referents musicals.

En aquest sentit s'han programat els concerts del cubà Pablo Milanés que, als seus 73 anys, portarà alguns dels seus temes més coneguts. També, l'espectacle del ballarí de Granada Rafael Amargo, que dóna suport al festival, i també va assistir ahir a la presentació, en la qual va declarar que li encanta tocar a Catalunya perquè hi ha un veritable amor i respecte pel flamenc. L'artista repassarà tots els «pals» flamencs.

Al festival també actuaran Quimi Portet i la jove manxega Rozalén, ella per primera vegada a les comarques gironines.

L'edició d'enguany vol dedicar un espai del certamen a reflexionar sobre el conflicte dels refugiats a Europa, i per això ha convidat per una banda "scar Camps, escollit com a Català de l'Any pel seu projecte al capdavant de l'ONG Open Arms; l'escriptor, guionista i dramaturg grec Petros Màrkaris, i l'eurodiputat i filòleg Josep Maria Terricabras.

Per concloure les activitats s'organitza un cicle dedicat al vi i a la música, batejat com a DO RE VI, que comptarà amb les actuacions de Lídia Pujol i les havaneres de Les Anxovetes. Les actuacions es maridaran amb vins de la DO Empordà triats per Marta Arenas.

Els escenaris del festival també presenten una novetat: l'àgora grega d'Empúries que s'ha restaurat i que s'inaugurarà al juny s'afegeix a l'Alfolí de la Sal, on tindran lloc les actuacions de Lídia Pujol i Les Anxovetes, i a la Mar d'en Manassa, on es podrà veure la producció pròpia del festival.

El cantautor escalenc Josep Tero presentarà el seu espectacle Kavafis en concert, amb la participació d'una de les primeres veus de la cançó protesta de Grècia, Maria Farantouri, i de Marina Rossell.