El cuiner Ferran Adrià fa uns tres anys que treballa en un projecte de recerca sobre la història de la cuina. Es tracta d'una iniciativa ambiciosa i única al món que es remunta als orígens de la cuina, des del paleolític fins a l'actualitat. L'objectiu és fer un recull «holístic» sobre l'evolució de les tècniques culinàries, els ingredients, les celebracions i els estris que s'han anat utilitzant al llarg de la història. «El món no s'entén sense la cuina», va afirmar ahir el reconegut xef durant la visita al Parc Neolític de la Draga de Banyoles.

Els arqueòlegs d'aquest jaciment formen part de l'equip interdisciplinari d'unes 70 persones -tecnòlegs en aliments, historiadors, filòsofs, dissenyadors, experts en noves tecnologies, cuiners i l'equip del elBulliLab- que volen repassar la història de la humanitat des de la gastronomia. Una recerca que es plasmarà en un llibre i que també es podrà consultar per internet d'aquí a uns tres anys.

Adrià va reconèixer que estan molt il·lusionats amb aquest projecte que no s'ha fet enlloc més del món. La recerca ha de permetre comprendre com ha anat evolucionant la cuina i tot el que l'envolta a partir de preguntes molt senzilles però a la vegada molt complexes. «Des de quan hi ha taules?», es va preguntar ahir el xef. I va afegir que aquest element «ho va canviar tot» perquè va comportar que es pensessin en els plats, per exemple, quan abans només hi havia bols per menjar. I això els obliga, juntament amb els experts d'aquest equip interdisciplinari «d'àmbits com el món de l'art, la filosofia, les noves tecnologies, el disseny o els tecnòlegs d'aliments» a intentar contextualitzar-ho i veure què passava a altres indrets del món. Del que es tracta, segons va dir Adrià, és de «descodificar tot l'alfabet» que es coneix a dia d'avui -els productes, les tècniques, les eines, les cerimònies- per parlar de l'evolució de la cuina en la humanitat.

«El món no s'entén sense la cuina», va subratllar Adrià i va afegir que els experts asseguren que la primera eina que va fer l'home va ser per tallar la carn. Una prova, va afegir, que aquesta activitat ha anat sempre lligada a la història. Entre els assessors que participen en el projecte, destaquen noms com el reconegut arqueòleg Eudald Carbonell.

El neolític, una època clau

Ferran Adrià va visitar el Parc Neolític de la Draga acompanyat d'una quinzena de persones que formen part de l'equip d'elBulliLab de Barcelona. Ho van fer acompanyats del co-director del parc, Antoni Palomo, i d'altres arqueòlegs que treballen en aquest jaciment gironí i que, al mateix temps, col·laboren en el projecte de recerca. Segons va explicar Palomo, el que estan fent és aportar totes les dades de què disposen a dia d'avui d'aquest espai d'alt interès arqueològic, que porta 25 anys excavant-se, on s'han recuperat materials orgànics i inorgànics i eines de gran valor històric.

Segons Adrià, el neolític és un període clau en la història de la cuina perquè va «falsificar» el món dels fogons, en el sentit que per primer cop algú va començar a preparar menjar per altres persones. I per això estan tan interessats en conèixer aquest període amb l'ajut dels experts. Palomo ha explicat que l'equip del xef ja els ha plantejat centenars de preguntes, algunes de les quals encara no tenen resposta, i que estan molt interessats en treballar-hi.