Espanya torna a Canes amb una variada representació i Pedro Almodóvar al capdavant en la 69a edició del festival de cinema més prestigiós del món, entre el 11 i 22 de maig, en la qual el Brasil, Xile i l'Argentina també tindran una presència significativa. Sens dubte, el retorn més esperat és el de Pedro Almodóvar, que portarà la seva Julieta a la lluita per la Palma d'Or després d'haver-la estrenat ja a Espanya i que torna d'aquesta manera cinc anys després d'haver presentat, també en competició, La piel que habito.

És el cinquè llargmetratge que el cineasta espanyol presenta en competició al festival francès, en el qual va debutar el 1999 amb Todo sobre mi madre (1999), que va guanyar el premi al Millor Director. El 2006 va participar amb Volver, que es va emportar els premis al Millor Guió i a la Millor Interpretació Femenina, ex-aequo per a tot el repartiment femení de la pel·lícula -Penélope Cruz, Carmen Maura, Blanca Portillo, Lola Dueñas, Yohana Cobo i Chus Lampreave-. Posteriorment, Almodóvar va competir per la Palma d'Or amb Los abrazos rotos (2009) i La piel que habito (2011), films que no van aconseguir cap guardó.

També a la selecció oficial, encara que fora de competició, serà present el director banyolí Albert Serra -que gaudeix d'un gran prestigi entre la cinefília gala-, qui s'atreveix a portar a la pantalla La mort de Lluís XIV, un dels monarques icònics de França. Amb un gegant de la interpretació com Jean-Pierre Léaud en la pell del Rei Sol, Serra torna a un certamen que va coronar com a millor opera prima el seu film inspirat en El Quixot, Honor de cavalleria, el 2006.

A les pantalles de la secció oficial apareixerà l'actor espanyol més internacional, Javier Bardem, a les ordres de Sean Penn i fent parella amb Charlize Theron a The last face, un drama sobre treballadors humanitaris a l'Àfrica. I també en una pel·lícula en competició, Alex Brendemühl, que forma part de l'elenc de Mal de pierres, dirigida per la francesa Nicole Garcia. El brasiler Kleber Mendonça Filho o els xilens Pablo Larraín i Alejandro Jodorowsky representaran Amèrica Llatina al certamen.