El Govern congelarà els preus públics universitaris per quart curs consecutiu, segons ha anunciat el secretari d'Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, en una entrevista a l'ACN. El Govern portarà aquesta proposta al Consell Interuniversitari de Catalunya, que suposarà no aplicar l'actualització de l'IPC en els preus dels crèdits. Navarro defensa que "cal combatre" la idea que "estudiar a Catalunya és més car que fer-ho a altres comunitats". "Només és cert per a les rendes més altes", ha dit, ja que el Govern aplica un sistema "molt potent de tarifació social" en les beques que beneficia les rendes més baixes. A més, defensa que incloure graus de tres anys permetrà un augment en la "flexibilització" del sistema.

D'aquesta manera, tal com ha passat els tres últims anys, els preus dels crèdits que es matriculen per primer cop es mantindran entre els 25,27 i els 39,53 euros, segons el cost del grau. A més, també es congelaran els preus en les repeticions de matrícula, màsters, doctorats i serveis acadèmics administratius. Pel que fa a les beques, el secretari d'Universitats i Recerca ha defensat que Catalunya disposa d'un sistema "molt potent de tarifació social" que permet a les rendes més baixes accedir als estudis universitaris.

Es manté el sistema de beques

Segons dades provisionals, aquest curs 2015-2016 un total de 56.287 estudiants han rebut una beca per part de la Generalitat, fet que representa un 43% del total. Són xifres molt similars a les del curs passat, quan van ser becats 56.208 estudiants. "I a diferència d'altres comunitats, nosaltres no imposem els criteris acadèmics que va decretar el ministre Wert", va recordar Navarro, en referència a la necessitat d'obtenir un 5,5 per accedir a una beca. En concret, la Generalitat ha becat aquest curs un total de 6.507 alumnes que han quedat fora de les ajudes del Ministeri d'Educació per motius acadèmics. En canvi, "a la Comunitat de Madrid, no tenen beca els estudiants que no arriben a un 5,5", va reblar.

Per a Navarro, estudiar a Catalunya només és més car que fer-ho a altres comunitats "per a les rendes altes". En aquest sentit, va explicar que aquest curs han marxat de Catalunya per estudiar a altres territoris de l'Estat uns 300 estudiants, mentre que n'han arribat més de 2.000 d'altres comunitats per estudiar a Catalunya. "Això és perquè les nostres universitats estan reconegudes com molt bones, però també perquè és més barat per a les rendes mitjanes i baixes", va sentenciar.

El Govern ha encarregat un informe per definir un nou pla de beques a un grup d'acadèmics en què s'estudiarà "optimitzar" el sistema amb els recursos actuals per veure què es pot "millorar", des "d'afinar una mica els trams" segons renda o bé "facilitar l'accés dels estudiants" a les beques. També s'estudiarà com s'executaria un possible augment de la disponibilitat pressupostària.