Carles Fontfreda i Cabrafiga va rebre dissabte el guardó Ales a la Cultura 2016, el reconeixement que cada any atorga l'Ajuntament d'Olot a una persona o entitat que hagi col·laborat en el desenvolupament de la cultura a la ciutat. En un acte "emotiu, senzill i sincer", segons fonts municipals, el consistori va voler donar-li les gràcies per haver impulsat la cultura a Olot a través de la música. Familiars i un bon nombre d'amics relacionats amb el món de la música van acompanyar Fontfreda en la recollida del guardó a la sala La Carbonera, amb la presència també de l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas i el regidor de cultura, Josep Berga.

El regidor va recordar la importància de l'entrega d'aquest guardó per donar les gràcies però també, i per això el seu nom, per "donar ales" i així continuar treballant per fer créixer la presència de la cultura a la nostra ciutat.

Ton Torné, músic i amic del ?guardonat, va glossar amb molt d'humor la figura de Fontfreda el qual va rebre l'Ala de la mà de l'alcalde d'Olot. L'acte va finalitzar amb l'actuació sorpresa de Toti Soler, destacat guitarrista, compositor i cantant català

Llicenciat en Filosofia, Carles Fontfreda va començar els seus estudis de solfeig a l'antiga Escola Municipal d'Olot, els va continuar amb la professora de piano Mercè Valls i els va ampliar a l'Acadèmia Marshall durant la seva estada a Barcelona. Finalment, però, es va decantar per tocar la guitarra de manera autodidacta.

Fontfreda va formar part de l'Associació de Música durant més de 25 anys organitzant concerts de música clàssica, contemporània i de jazz.

Juntament amb la seva esposa Núria Noguera, fa més de deu anys que condueixen el programa de ràdio "A Pas de Jazz", i ha col·laborat en diversos mitjans locals com La Comarca, L'Olotí o el 440.

Com a músic ha fundat diversos grups: Hoc, Pa Torrat, El Cotxe de la Sang o La Rodona. Destaquen l'encara en actiu Déu n'hi Duo, amb en Toni "Vesper" Brossa, que són els creadors del conegut tema Aulot è molt verd i els Xucu-Pà. Precisament l'any passat es va organitzar un concert d'homenatge a aquesta banda de la qual fa poc se n'ha produït un documental i també s'ha reeditat en vinil i CD, el seu primer treball, anomenat Ja estem en cinta.