El Teatre-Museu Dalí de Figueres acull fins al 16 d'octubre l'exposició De somnis, passejos nocturns i vivències, en la qual s'exhibeixen 23 obres del pintor Salvador Dalí durant la seva època d'estudiant a Madrid.

L'exposició es basa en quadres que Dalí va pintar entre el 1920 i el 1923, quan tenia entre 16 i 19 anys i es trasllada a Madrid, a la Residencia de Estudiantes, mentre cursa els seus estudis a l'Escola Superior de Belles Arts de San Fernando.

Durant els primers mesos de la seva estada a Madrid, Dalí visita sovint el Museu del Prado, on admira sobretot les obres de Velázquez, Goya i El Bosco.

Segons relata Montse Aguer, directora dels museus de la Fundació Gala-Dalí, Pepín Bello inclou Dalí en el seu grup d'amics, uns joves que més endavant es convertiran en destacats protagonistes del món intel·lectual i artístic com Luis Buñuel, Federico García Lorca, Maruja Mallo i Rafael Barradas, entre d'altres.

"Quan va arribar, ell era un personatge extravagant però tímid i una mica aïllat, però a poc a poc es va integrant al grup i es torna cosmopolita, apunta Montse Aguer.

A partir d'aquí, Dalí comença a freqüentar cafès, bars i tavernes de moda de Madrid. Canvia d'aspecte i de costums i acaba sent "un dandi" com els altres integrants de la Generació del 27.

"Sortien junts i veien borratxos, músics del carrer i la prostitució. Tot aquest ambient de Madrid el retrata amb tons poètics i una mica melancòlics", va explicar Aguer durant la presentació d'aquesta nova exposició temporal.

L'exposició reflecteix com el pintor plasma aquells periples amb cinc dibuixos i 18 aiguades: "Són interessants perquè tenen un punt de jazz i un punt cinematogràfic relacionat amb un canvi d'estil en Dalí. En aquest moment s'està aproximant cap al cubisme i el futurisme i veiem també la influència de Rafael Barradas", va exposar la directora del Museu Dalí.

La peça principal de l'exposició és una aiguada sobre paper, del 1923, que va ser adquirida per la Fundació Dalí en una subhasta, en la qual es veu el pintor i Maruja Mallo al costat d'un tercer personatge fins ara no identificat, al Cafè Orient.

Maruja Mallo és una jove extravertida que trenca amb una societat clàssica i tradicional i és l'única dona que ingressa a la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando al mateix curs que Dalí.

En aquesta exposició, segons Montse Aguer, es pot veure un "Dalí jove diferent al que es va poder veure a Barcelona, Londres o Nova York". L'exposició es completa amb una sèrie d'autoretrats realitzats entre el 1920 i el 1923, on s'observa com Salvador Dalí va canviant la seva aparença cap a un aspecte més bohemi, amb cabells llargs i patilles.

L'estada de Dalí a Madrid es veu truncada per diversos esdeveniments, fins que és expulsat definitivament de l'Acadèmia el 1926 per declarar incompetent el tribunal examinador que avalua els seus coneixements teòrics en Belles Arts.

Durant aquelles vacances escolars, Dalí torna a la seva ciutat natal, Figueres.

El Teatre Museu Dalí acull, a part d'aquesta exposició que reflecteix la vida nocturna de Dalí a Madrid, l'exposició Variants de Dali's moustache, que mostrarà fins al 31 de desembre els retrats que va fer al pintor empordanès el fotògraf Philippe Halsman.

Al castell Gala Dalí de Púbol s'hi exhibeix l'exposició temporal Dalí, Shakespeare Visconti, que està dedicada a la representació teatral de l'obra Al vostre gust al Teatre Eliseo de Roma el 1948, sota la direcció de Luchino Visconti. A més, la Fundació ja treballa en una gran exposició retrospectiva internacional que visitarà el Japó. Aquesta mostra es veurà a les ciutats de Kioto del juliol al setembre i a Tòquio del setembre al desembre.