Arquitectura i cinema aniran de la mà i dialogaran a Aftermath_Catalonia in Venice, el projecte que representarà a Catalunya a la pròxima Biennal d'Arquitectura de Venècia, i que ahir van donar a conèixer els seus artífexs, els arquitectes Jaume Prat i Jelena Prokopljevic i el cineasta gironí Isaki Lacuesta.

Dins dels Eventi Collaterali, el públic que s'acosti fins al pavelló, entre el 26 de maig i el mes de novembre, coneixerà set intervencions arquitectòniques públiques, seleccionades com a exemples "virtuosos" d'una arquitectura que millora la relació de l'usuari amb l'entorn urbà, social i natural, projectades sobre superfícies de vidre translúcid, com "imatges flotants", segons Prat.

Les obres que protagonitzen la instal·lació són la recuperació mediambiental del riu Llobregat; l'hospital transfronterer de la Cerdanya; la Torre Julia de Barcelona (habitatges tutelats per a gent gran); el teatre Atlàntida de Vic; l'aparcament Saint-Roch de Montpeller, el centre per al servei de distribució d'aliments de Camplcar a Tarragona i Can Batlló a Barcelona.

Durant diversos mesos, Lacuesta, acompanyat pels altres dos comissaris, ha anat gravant aquests edificis o la intervenció sobre el riu Llobregat, en la "tradició del llenguatge documental clàssic", filmant-los des de tots els punts de vista possibles, durant totes les hores del dia.

"La fantasia més humida que tenim -remarca el director de cinema- és que els arquitectes en veure la projecció trobin alguna cosa dels seus edificis que ni ells mateixos coneixien".

Els comissaris van indicar que les filmacions s'exposaran a Venècia en un espai "únic", diàfan, molt fosc i sensorial.