Una nova visita guiada que s'estrenarà el 21 de maig amb totes les places ja completes mostrarà l'evolució de la iconografia pagana en la cristiana a través dels tres més importants temples de la ciutat de Girona: la Catedral, Sant Feliu i Sant Pere de Galligants.

L'historiador de l'art i conservador de la Catedral, Joan Piña, conduirà una visita que mostrarà amb exemples concrets d'aquests tres temples com la iconografia i els símbols i representacions del món clàssic «es van anar mantenint al llarg dels segles a través dels cristianisme, i això és molt atractiu», comenta l'expert.

Piña ha titulat la visita Símbols compartits: de la mitologia clàssica al Tapís de la Creació. L'experiència es repetirà el 4 de juny i no es descarta oferir noves sessions en la mesura que la demanda ho afavoreixi.

La iniciativa va sortir a proposta dels responsables del Museu d'Arqueologia de Sant Pere de Galligants. Per aquesta raó, la visita guiada arrencarà a Sant Pere de Galligants, davant del «símbol de la sirena», que segons Piña en el món clàssic es representava com un ocell amb cap de dona, i era un símbol de la temptació.

Els assistents a la visita trobaran la sirena cisellada en pedra al claustre de Sant Pere de Galligants, una figura que tornaran a veure en el context del món cristià com a símbol del pecat, tot i que els cristians també van acabar adaptant la imatge per convertir-la en un símbol protector, «i així és com l'anirem a trobar al Retaule de Santa Elena del Tresor de la Catedral, que és una peça renaixentista», ha explicat Piña.

«Molta de la iconografia del món cristià és un reaprofitament d'imatges del món clàssic», comenta l'historiador de l'art.

Un altre actractiu serà sense dubte el Sepulcre de les Estacions, una peça del segle IV dC trobada a Empúries que conté una representació de les estacions meteorològiques segons la mentalitat dels romans.

La idea la tornarem a retrobar al Tapís de la Creació amb les personificacions dels mesos i de les estacions segons el món cristià.

El conservador de la Catedral oferirà una visita i didàctica en un recorregut a través d'elements que es troben a l'interior de Sant Pere de Galligants, la basílica de Sant Feliu i la Catedral de Girona com: el tapís de la Creació, sarcòfags romans, capitells i mosaics.