La representant espanyola a Eurovisió 2016, Barei, va feri la seva presentació a la primera semifinal del festival a Estocolm, en la que van assegurar el seu pas a l'última ronda favorits previs com Rússia, Armènia i Holanda.

El públic de Globen Arena i els televidents de tot Europa van poder presenciar els 55 segons gravats ahir durant l'últim assaig de la cantant espanyola que, com els artistes de la resta dels països dels "cinc grans" (Alemanya, Regne Unit, Itàlia, França) i l'amfitriona Suècia, té plaça assegurada a la final.

Al vídeo Barei va lluir el vestit curt de lluentons en coure de la prova de divendres, a més de sabatilles esportives negres, i va mostrar el seu ja popular ball de peus, a més d'un dels efectes estrella de la coreografia: la duplicació de la seva imatge en pantalla.

És la primera vegada en la història del festival des que es van introduir les rondes prèvies que els representants dels "Cinc grans" poden participar en una semifinal, encara que sense competir, amb l'objectiu de tenir la mateixa visibilitat que la resta.

La semifinal va confirmar les simpaties del públic pel rus Sergei Lazarev, que lidera les apostes i va oferir un número en què van brillar sobretot els espectaculars efectes especials; i també les d'altres països com Malta i Armènia, que aposten per aprofitar al màxim l'exuberància de les seves representants femenines.

Van sortir igualment ben parats Holanda, amb un tema country que es separa de la línia majoritària, Hongria i Croàcia, a més d'Àustria, que es va presentar amb un tema en francès i va ser l'únic país juntament amb Bòsnia que no va cantar en anglès.

Entre les sorpreses van figurar països com Xipre, Azerbaidjan i la República Txeca, que mai abans havia estat a la final.

Es van quedar, en canvi, fora i no estaran a la gala de dissabte dos països que apareixien ben col·locats en les travesses prèvies: Estònia i, sobretot, Islàndia, que va anar perdent força en els últims dies fins quedar-se sense el favor del vot del jurat i dels televidents.

Tampoc estarà Grècia, absent per primera vegada de la gran final del popular certamen, ni el "Leonard Cohen" de San Marino, ni tampoc la representant moldava i el seu astronauta, que van posar alguns dels detalls més extravagants de la nit.

L'espectacle va començar amb l'actuació del guanyador de l'any passat i copresentador al Globen, el suec Måns Zelmerlöw, que va oferir una versió alternativa de la seva "Heroes" amb un cor format per 44 nens.

Zelmerlöw i Mede, que ja havia presentat el festival celebrat fa tres anys a Malmö (Suècia), van conduir una gala amena i amb tocs d'humor i autoparòdia, a més d'un record en forma de dansa del drama dels refugiats.

Els restants deu finalistes es coneixeran quan es disputi la segona semifinal, en què intervindran alguns dels favorits, segons les enquestes, com Ucraïna, Austràlia i Israel.

Hores abans de començar la primera semifinal, la Unió Europea de Radiodifusió (UER) va anunciar l'expulsió d'un dels membres del jurat de Rússia per difondre un vídeo en què es veien fragments de l'actuació ahir durant l'assaig de vestits dels representants d'Holanda i Armènia

El seu vot ha estat declarat nul, però no el de la resta de membres del jurat, mentre que la televisió russa podrà nomenar un substitut per a la votació de la gran final de dissabte.