La Fundació Princesa d'Astúries ha decidit atorgar el Premi Princesa d'Astúries de les Arts 2016 a l'actriu catalana Núria Espert, segons va fer públic ahir el seu jurat, destacant que «amb el seu estil propi i metratge com a actriu i directora, a més de la seva sensibilitat artística i humana» l'artista s'ha convertit «en una de les personalitats més excel·lents i prolífiques del panorama interpretatiu, transcendint tots els gèneres escènics». Nascuda el 1935 a l'Hospitalet de Llobregat, Espert va debutar al teatre el 1952 i des d'aleshores va començar una trajectòria que l'ha portat a diversos escenaris de tot el món com a intèrpret i directora, a més de fer nombroses interpretacions al cine i a la televisió.

Poc després de donar-se a conèixer la votació del jurat, Espert va assegurar a Efe que se sent «molt feliç» i «excitada» per aquest reconeixement que segons la seva opinió fa justícia al teatre, «mitjà oblidat» fins ara en aquests guardons. L'actriu catalana va recordar ben aviat alguns dels noms il·lustres que també han rebut aquesta distinció en els últims anys. «He recordat Woody Allen, Coppola, els nostres meravellosos cantants d'òpera, em va emocionar molt quan el van rebre, o els nostres grans escultors. He pensat en la gent que m'ha agradat i commogut que l'ha rebut abans», va assenyalar.

Sobre el lloc del teatre en aquests premis, Espert va apuntar que havia quedat «mig oblidat», i va recordar que el va rebre Fernando Fernán Gómez, però «com a escriptor, no com a actor», i com a intèrpret només Vittorio Gassman, precisament en una edició en la qual la pròpia Espert i Pilar Miró van formar part del jurat.

Una llarga trajectòria

En la seva llarga trajectòria, Núria Espert ha fet seu el gran repertori nacional i internacional, des d'O'Neill a Shakespeare, Lorca, Lope, Brecht, Calderón, Valle-Inclán o Sartre, no es veu capaç d'elegir un sol d'aquests treballs i destaca per davant de tot un sentiment d'agraïment. Als seus 80 anys, la intèrpret catalana es prepara en aquests moments per començar el que serà el seu pròxim repte sobre l'escenari, la versió castellana d'Incendis, de Wajdi Mouawad, dirigida per Mario Gas per a La Abadia de Madrid i una obra que Denis Villeneuve va portar al cinema.

Considerada la gran dama del teatre espanyol s'ha imposat a candidatures com les de l'artista nord-americà James Turrell; la violinista alemanya Anne-Sophie Mutter i el director d'orquestra rus Valery Gergiev. La seva candidatura havia estat proposada pel director artístic del Teatro Real de Madrid, Joan Matabosch, i pel seu homòleg del Teatre Lliure de Barcelona, Lluís Pasqual.

Doctora honoris causa per les universitats Internacional Menéndez Pelayo i Complutense, cavaller de l'Ordre de les Arts i les Lletres de França i Comanadora de la República d'Itàlia, Espert ha rebut premis com el Nacional d'Interpretació i Teatre (1960 i 1984), el de la Crítica de Los Angeles (EUA, 1972), el Laurence Olivier al millor espectacle de l'any a Londres (1986), el Llibertat de Sarajevo (1995) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Igual que els altres set premis que concedeix la Fundació Princesa d'Astúries, el guardó, que serà lliurat durant una cerimònia al Teatre Campoamor d'Oviedo el mes d'octubre vinent, està dotat amb la reproducció d'una escultura dissenyada per Joan Miró, 50.000 euros, un diploma i una insígnia.

L'any passat el guardó va recaure en el cineasta nord-Americà Francis Ford Coppola i en les edicions anteriors van ser guardonats els arquitectes Frank Gehry i Rafael Moneo i el també director de cinema Michael Haneke.